ПОКИНУТІ

Наодинці зі своїми житловими проблемами понині залишаються мешканці військових містечок

Залишкові явища військової могутності колишньої радянської держави - занедбані за непотрібністю склади паливно-мастильних матеріалів, руїни будівель і споруд на службових територіях, порослі бур'яном аеродроми та полігони, знеструмлені і фактично знекровлені, без газу і водопостачання - житлові приміщення. На території Запорізької області, за даними відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату облдержадміністрації, таких містечок, які повністю звільнили військові, вісім.

Приміром, колишні багатолюдні військові містечка - N11 у самому центрі Запоріжжя по бул. Гвардійському, на полігоні у Ново-Петрівці Бердянського району, на службовій території аеродрому у Токмаку, на складах артбаз у Мелітопольському районі... Втім, тут завмерло лише військове життя, а життя людей, які віддали армії свої найкращі роки, триває. До того ж, часом у фактично не придатних для цього умовах.

Територія біди

У військовому містечку N68 у Балабиному на службовій території колишньої військової частини розташовано 16 будівель і споруд, в тому числі - один житловий будинок. Стан усіх об'єктів - аварійний. Тут уже давно відключили електропостачання, про тепло й мови немає - від місцевої котельні залишилися самі тільки стіни та дах. А у житловому будинку бідує родина колишнього військовослужбовця. Так само живуть ще дві родини у військовому містечку N74 у селищі Мокре, що у межах Запоріжжя.

Криком душі знедолених ветеранів та їхніх рідних став відкритий лист владі, який опублікувала одна з місцевих газет.

"Ми - ветерани Збройних сил, що залишилися виживати у нелюдських умовах у покинутих військових містечках 68(Балабине), 72 (Юліївка), 74 (Мокре), - за дорученням жителів військових містечок написала дружина ветерана Людмила Мірошник. - Років два тому преса і телебачення бурхливо обговорювали наші біди. Але й досі тепла у нас немає. Кажуть, встановлюйте автономне електроопалення. Та на таке "своє" житло ми не маємо жодного документа, бо зареєстровані за адресою бул. Гвардійський в Запоріжжі (колишнє військове містечко N11, також покинуте, але розташоване у самому центрі міста! - Авт.). Та ту територію вже, мабуть, пошарпали на шматочки, а колись обіцяли обміняти нам на житло. Виявляється, ми не потрібні ні старій владі, що так і не здійснила "10 кроків назустріч людям", ні новій, яка обіцяла "покращення життя вже сьогодні". Покращили: дахи - течуть, тепла - нуль, електромережа - зношена. Часом буває, цілодобово сидимо без світла, а потім ремонтуємо все самотужки.

Ми вже далеко не молоді люди. А як бути нашим дітям? Що ми залишимо їм у спадок? Батькове посвідчення ветерана? Так воно, як з'ясувалося, нічого не варте - ані тепла, ані житла. Що ж робити 22 сім'ям у Юліївці, одній у Мокрому і одній - у Балабиному?".

Обіцяють розібратися

За дорученням голови облдержадміністрації Бориса Петрова цю ситуацію вивчали спеціалісти Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА. За інформацією начальника управління Дмитра Свіркіна, у селищі Юліївка теплопостачання справді відсутнє через непрацюючу котельню. Ремонт та модернізацію мереж електропостачання здійснює підприємство, що виграло проведений Міністерством оборони України тендер на роботи на території селища військової частини. Також розробляється проект переведення житлового фонду Юліївки на електроопалення. Житловий фонд селища Мокре передано до комунальної власності міста Запоріжжя. За даними управління ЖКГ Запорізького міськвиконкому та концерну "Міські теплові мережі" зауваження від мешканців щодо теплопостачання та електропостачання відсутні, тобто, вочевидь, місцеві мешканці не мають жодних проблем. Що ж до військового містечка на території Балабиного, то такого у селищі... немає.

Те, що у чиновницьких паперах десь загубилося маленьке занедбане військове містечко, вже не дивує. Тільки от образа на владу за її байдужість залишається у душах тих людей, які змушені доживати свій вік у "нелюдських умовах".

Можливо, доброю звісткою для них стане інформація голови департаменту реалізації надлишкового майна Міноборони Олександра Черпицького, оприлюднена в одній з центральних газет. Військовий високопосадовець повідомив, що Міністерство оборони України передбачає продати покинуті військові містечка. До переліку нерухомого майна, що підлягає продажу, вже включені 412 містечок загальною площею понад 30 тис. га. Робота щодо остаточного звільнення інших містечок триває. Військові планують провести повну інвентаризацію армійського майна упродовж року. Тож у мешканців покинутих військових містечок все ж має бути надія: частина виручених коштів буде спрямована на розв'язання житлових проблем ветеранів Збройних сил.