ЕКОЛОГІЯ

У Донецькій області з території Горлівського хімічного заводу нарешті вивезли останні тонни мононітрохлорбензолу

Традицією готувати подарунки перед Новим роком «під ялинку» нікого не здивуєш. У селах чи містах у ці дні відкривають нові дитсадки, лікарні, житлові будинки, газопроводи та інші об’єкти. А ось у Горлівці Донецької області, прощаючись зі старим роком, нарешті позбулися небажаного об’єкта — «міни уповільненої дії». Саме так тут довгі роки називали більше двох тисяч тонн небезпечних токсичних відходів, що накопичилися на промисловому майданчику тутешнього хімічного заводу. А про реальність екологічної катастрофи посеред густонаселеного Донбасу свідчить те, що згадана територія серед місцевих жителів отримала промовисту назву «другий Чорнобиль».

Хімічний завод свого часу ударно попрацював на «оборонку», виготовляючи вибухові речовини для боєприпасів. А після закриття підприємства у 1994 році оборону змушені були займати вже мешканці Горлівки, оскільки залишені тут небезпечні відходи виробництва не поліпшували і без того непросту екологічну ситуацію. Зокрема, 2 тисячі 350 тонн МНХБ зберігалися у металевій тарі, стан якої з кожним роком викликав дедалі більше занепокоєння. Причому йдеться про речовину першого класу небезпеки — мононітрохлорбензол, який неспроста називають «кров’яною отрутою», оскільки ця гидота здатна вражати всі людські органи.

 Довгих 17 років тут сушили голови над тим, як позбутися імовірної «хімічної атаки» на Горлівку та навколишні населені пункти. Нарешті з’явилася можливість, використовуючи спеціальну тару, транспортувати МНХБ аж до Польщі чи Німеччини, де є унікальне обладнання та сучасні технології для утилізації токсичних речовин. Першу партію до Польщі відправили звідси в жовтні, а наприкінці грудня, як і планували, з Горлівки вивезли останні 200 тонн «кров’яної отрути».

«Сьогодні в Горлівці відбулася дуже важлива подія, — зазначив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, який спеціально приїхав на «заміноване» на довгі роки підприємство. — Можна сміливо привітати жителів Горлівки та всіх мешканців держави з тим, що ліквідовано одне із найбільших джерел хімічної небезпеки. На щастя, більше таких територій в Україні немає».

Дотримуючись усіх пе?ре?сторог, фахівці ретельно спакували згадані 200 тонн МНХБ в спеціальну тару і повантажили на десять великовагових автомобілів, які в супроводі ДАІ вирушили в далеку дорогу. Також звідси вже в наступному році мають намір вивезти ще й залишки тротилу — всього майже 30 тонн (за нього вирішили взятися в останню чергу, бо під час вилучення речовини зберігається можливість вибуху). А опісля, за словами першого заступника голови Донецької обл?держ?адміністрації Сергія Дергунова, розглядатимуть перспективи використання території хімічного заводу, який довгі роки вважався «гарячою точкою» регіону.

ДОВІДКА «УК»

ДП «Горлівський хімічний завод» — єдине підприємство в Україні, яке колись виробляло високоякісну вибухову речовину для боєприпасів та мононітрохлорбензол. Небезпечна ситуація  склалася після накопичення на промисловому майданчику підприємства 2 тисячі 350 тонн токсичних відходів, що зберігалися в металевих бочках та ємкостях у незадовільному стані. Проблему утилізації МНХБ почали розв’язувати у 2011 році: Міністерство екології та природних ресурсів виділило резервні кошти в сумі 60 мільйонів гривень на перевезення та утилізацію небезпечних відходів.  

КОМПЕТЕНТНО

Микола ЗЛОЧЕВСЬКИЙ,
міністр екології та природних ресурсів України:

«Ми закінчуємо утилізацію таких особливо небезпечних хімічних відходів, як мононітрохлорбензол, який ще має назву «кров’яна отрута». Адже достатньо всього одного грама цієї речовини, щоб людина загинула, а тут назбиралося 2 тисячі 350 тонн.  Вважаю, що знешкодження цієї хімії — велике досягнення для міністерства,  Донеччини та для всієї України. Ми виконуємо настанови глави держави про очищення країни, яка має бути чистою для людей».