СПРАВИ КОМУНАЛЬНІ 

Куди спрямувати кошти — вирішують співвласники будинків
 

У Черкасах діє 126 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), завершують реєстрацію документів ще одного будинку. Поступово жителі міста визнають переваги саме такої форми управління житлом. Там, де власники квартир активно співпрацюють з обраним правлінням та міською владою, справи непогані.

Це підтвердила й голова ОСББ «Перемога-1» та «Перемога-2», що діє в будинках 15 та 17  по вул. 30-річчя Перемоги, Світлана Шкарупа.  Вона особисто регулярно звітує на зборах мешканців будинків про зроблене, намагається своєчасно розв’язувати проблеми, які виникають в утриманні житла.

Недавно, приміром, розглянуто питання щодо поточних і капітальних ремонтів кожного з будинків, зокрема дахів, запланованих на нинішній рік. Мешканці підтримали запропоновані заходи, внесли пропозиції.

На цих зборах представники відділу сприяння ОСББ при міськвиконкомі поінформували людей щодо можливості одержати від міського бюджету фінансову допомогу на капітальні ремонти в розмірі 40% загальної вартості робіт за умови наявності на рахунку об’єднання решти коштів. Нинішнього року, як повідомив начальник відділу міськвиконкому Юрій Івченко, вже виділено більш як півмільйона гривень на капітальний ремонт дев’яти ОСББ, ще кілька об’єднань найближчим часом отримають кошти з міської казни на умовах співфінансування.

Мешканці самі визначають, як тратити кварплату. Фото з сайту photofile.ru

Міська влада активно підтримує прагнення мешканців до об’єднання, інформуючи про перспективи такої форми управління і допомагаючи як фінансово, так і безпосередньо в розв’язанні поточних проблем. Так було, приміром, з обслуговуванням ліфтів, вивезенням сміття, налагодженням водопостачання.

Три роки тому в Черкасах прийнято Програму зі сприяння створенню об’єднань співвласників будинків, у рамках якої здійснюється їхня матеріальна підтримка. Всі ОСББ, які подали відповідний пакет документів на співфінансування з міського бюджету, одержують таку допомогу. Держава стовідсотково покриває витрати об’єднань на проведення капітальних ремонтів будинків.

Серед переваг об’єднань співвласників черкасці відмічають ту, що  кошти, сплачені у вигляді квартплати, спрямовуються на утримання саме цього конкретного будинку, а не йдуть у «загальний котел» служби утримання будинків. До того ж, мешканці можуть самі визначати, на що варто спрямувати їх у першу чергу: ремонт під’їздів чи, приміром, покрівлі, заміну каналізації тощо. Крім цього, ОСББ можуть подбати про відведення у власність прибудинкової території, тим самим убезпечивши себе від появи небажаних кіосків чи гаражів під вікнами. Такою можливістю вже скористалося чимало об’єднань. До речі, скільки платити за утримання будинку та прибудинкову територію, мешканці будинків, що входять до ОСББ, визначають самостійно — на загальних зборах.

Крім цього, на відміну від служби управління будинками, вони не сплачують державі 20% податку на додану вартість. Об’єднання не витрачає коштів на утримання виробничих та адміністративних приміщень, персоналу, транспорту, оргтехніки. Тому в тариф можна закладати менші складові витрат.

Одне слово, переваги нової форми управління будинками настільки очевидні, що число їхніх прихильників з кожним роком відчутно збільшується.