Минулими вихідними в селі Моринці Звенигородського району майже тисяча українців зібралася на третій фестиваль «Ше.Fest». Цього разу він проходив під гаслом «Твоя незалежність». На учасників і гостей на батьківщині Кобзаря чекало розмаїття заходів, серед яких зустрічі з письменниками, краєзнавцями, режисерами, лекції, музичні й поетичні виступи, флешмоби, майстер-класи, кінопокази.

— На землі Шевченка, Чорновола, Хмельницького та інших героїв, які захищали в різні часи нашу землю від загарбників, варто підіймати національний дух, відроджувати міць, почуття єдності української нації, — сказав перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль. — В усі віки ми виборювали незалежність нашої країни: з часів Ярослава Мудрого й до сьогодні, коли її обстоюють герої АТО. Тож маємо шанувати те, до чого прагне нація, — мати вільну незалежну державу. Цього прагнув і Тарас Шевченко. Про це мріяв і писав. А нині єднає нас на своїй батьківщині.

Шевченко надихає художників на переосмислення його образу. Фото з сайту ck-oda.gov.ua

Організатори фестивалю ставили за мету відобразити життєві істини і творчість Кобзаря в сучасному форматі. Як розповіла прес-секретар фестивалю Лариса Лавренчук, ідея такого заходу виникла, коли святкували 200-річчя Тараса Шевченка 2014-го. То був постмайданівський період, саме почалася війна і не вистачало події, яка наблизила б до нас Шевченка, зробила б його актуальним і близьким до завдань сьогодення. Хоч як прикро, більшість учнів після завершення шкільного навчання не звертається до Шевченка. Уже дорослим хтось шукає способу зрозуміти поета, а хтось так і живе зі шкільними враженнями та стереотипами. А «Ше.Fest» — саме така подія, яка має спонукати до пошуку сучасного Шевченка.

Традиційно в межах фестивалю діяли музична сцена, просвітницька галявина, майстер-класи, ярмарок майстрів, дитячий майданчик. Участь у заході взяли провідні українські музичні гурти, поети, письменники, художники. Різне звучання, різні інтерпретації творчості поета, оскільки участь у фестивалі брали різножанрові гурти, навіть реп-колективи, дали змогу по-новому осмислити Шевченкову творчість.

Ось у такій невимушеній обстановці учасники фесту проводили заходи. Фото прес-служби Черкаської ОДА

На Просвітницькій галявині, приміром, між лекціями відбувалися традиційні поетичні поєдинки: поети змагалися в читанні віршів шевченкових і власних. Переможця визначали за реакцією аудиторії. А лекції фахівців допомогли подивитися на Кобзаря незаангажованим поглядом.

Завдяки відомим майстрам пензля учасники заходу побачили різного Шевченка, у нових несподіваних іпостасях: то він із «коктейлями Молотова», то в арафатці, то зі зброєю, то автостопом їде на Москву. Таке оновлене сприйняття образу Шевченка почалося ще під час Революції гідності.

Ще одна особливість фестивалю — його благодійне спрямування. Усі зібрані кошти підуть на допомогу українським військовим, які обстоюють незалежність нашої держави.