«Сьогодні проводимо виїзне засідання уряду. На доручення Президента України працюємо у Львівській області. Серед ключових питань — ситуація із блокадою на кордоні. Готуємо чіткі кроки та конкретні пропозиції. Із польською стороною плануємо провести прагматичний діалог і готові до розумних компромісів», — зазначив у промові Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Логістику буде розширено

За його словами, уряд одночаснопродовжує розширювати логістику в інших точках — морські порти, дунайські порти, пункти пропуску з іншими сусідами, залізниця.

«У січні 2024 року 88% української пшениці ми експортували до ЄС через Чорне море. Це підсумок роботи нашого морського логістичного коридору. Дунайські порти продовжують бити рекорди з точки зору перевалки. Інвестуємо далі в розширення їх спроможності. Готуємо групи суден з нашою продукцією Дунаєм. Ідеться про так звані баржеві контейнерні судна, які можуть приплисти в дунайські порти Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца», — зазначив очільник уряду.

Розширюється співпраця з Румунією. Наші партнери там довели свою передбачуваність. У січні 2024 року через Румунію транзитом проїхало 1,1 мільйона тонн зернових. У першій половині лютого — 0,6 мільйона тонн.

Прем’єр повідомив, що уряд прийме рішення про відкриття нового пункту пропуску на кордоні з Угорщиною. Це пункт пропуску «Велика Паладь — Надьгодош». Він працюватиме для пасажирських автомобілів, і це допоможе зменшити черги та прискорить перетин кордону для наших громадян.

Крім того, домовлено, що буде розширено роботу ще одного пункту пропуску на кордоні з Угорщиною — «Лужанка — Берегшурань». Тепер ним зможуть виїжджати порожні фури без обмежень ваги, а також рухатися пасажирські та вантажні автомобілі з максимальною вагою до 7,5 тонни.

«У питанні розширення логістики та нашого експорту працюємо за багатьма напрямками, і це дає результат. За обсягами експорту виходимо на довоєнний рівень. У січні експортували товарів на 3,4 мільярда доларів. Це майже 10% зростання порівняно із торішнім січнем», — наголосив Денис Шмигаль.

Соціальні програми підтримують людей

Збільшення експорту — це відновлення економіки, стійкість фінансової системи, наша здатність фінансувати ключові пріоритети українського бюджету. Серед цих пріоритетів перше місце — обороноздатність. Друге — соціальні програми допомоги нашим людям, зазначив Прем’єр. Тож  уряд ухвалює рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року. Це вже третя індексація за час повномасштабної війни. Пенсії буде підвищено майже на 8%. Середній розмір підвищення становитиме 322 гривні, а середня пенсія зросте до 5717 гривень.

Розмір підвищення вираховують на основі інфляції та зростання середньої зарплати в Україні. Індексація стосуватиметься понад 10 мільйонів наших громадян, 9,5 мільйона цивільних пенсіонерів, майже 600 тисяч пенсіонерів силових відомств, майже 100 тисяч чорнобильців.

Крім того, з 1 квітня буде автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч пенсіонерів, які працюють, з урахуванням оновленого страхового стажу. Також у 2024 році вдруге поспіль буде здійснено індексацію найнижчих пенсій.

«Тобто попри всі виклики, труднощі продовжуємо підтримувати наших людей.Не просто проводимо індексацію, а й розширюємо її периметр», — підкреслив Денис Шмигаль.

Уряд підтримуватиме й українські громади — ухвалює рішення про надання 6,2 мільярда гривень на місця. Це розподіл субвенції для шести обласних бюджетів та 430 бюджетів громад — Донецька область, Запорізька, Луганщина, Миколаївщина, Харківська область, Херсонщина.

Прем’єр наголосив, що ми вдячні міжнародним партнерам, які фінансово підтримують Україну та допомагають уряду закривати соціальні програми та інші пріоритети. Він зазначив, що Україна та Міжнародний валютний фонд на рівні експертів домовилися про третій перегляд програми EFF.

«Ми виконали всі структурні маяки МВФ. Провели необхідні реформи та зміни. Очікуємо тепер на рішення виконавчої ради, завдяки якому Україна отримає від фонду майже 900 мільйонів доларів. Працюємо, щоб у березні отримати перший транш від Європейського Союзу в межах нової програми Ukraine Facility. Від Японії сподіваємося отримати цього року нову допомогу. Говорили про це із Прем’єром Кішідою під час візиту нашої делегації в Токіо», — підкреслив Денис Шмигаль.

Насамкінець він повідомив, що на порядку денному нинішнього засідання —  рішення про створення Національного військово-меморіального кладовища: «Затверджуємо порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті. Ідеться про 515 мільйонів гривень, які ми спрямуємо на будівництво та функціонування цього року».

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ