ФАЛЬШИВОМОНЕТНИЦТВО

Нові часи вносять свої корективи в давнє ремесло

У радянські часи фальшивомонетників можна було перерахувати на пальцях — підробка грошей вимагала неабиякої кваліфікації. Виготовлення фальшивок змушувало злочинця звертатися до спеціальної літератури, мати складне обладнання, вести лабораторні досліди… Приміром, відомий майстер підробок Віктор Баранов робив 25-рубльовки такого гатунку, що правоохоронці підозрювали в економічній диверсії іноземні розвідки.

 Але минув час. Досягнення в області оргтехніки та техніки оперативної поліграфії зумовили появу, так би мовити, фальшивомонетника-аматора, який має доступ до такого обладнання.

За допомогою принтерів комп'ютерні генії вдаються до нових спроб збагатитися. Фото Володимира ЗАЇКИ

— З появою комп’ютерів та принтерів друкувати гроші взялися люди, які раніше не мали жодного стосунку до кримінального світу, — розповідає начальник відділу департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Володимир Федорук. — До того ж, перші українські карбованці, так звані «купони», були настільки незахищені, що підробляли їх буквально мішками. На думку спеціалістів, нинішня гривня має значно більше ступенів захисту, однак і це не зупиняє деяких «комп’ютерних геніїв» від спроб збагатитися за допомогою принтера чи копіювального апарата.

У Дніпропетровську оперативники затримали 24-річного студента п’ятого курсу місцевого університету, який за допомогою сучасної оргтехніки, фарб та гелевих ручок виготовляв фальшивки номіналом 100 і 200 гривень. Підробками хлопець розраховувався за цигарки, воду та інші дріб’язкові товари на центральному ринку, аби отримати решту справжніми грошима. При затриманні у зловмисника вилучили 4,5 тисячі фальшивих гривень. А от його «колеги» з Криму діяли масштабніше: 33-річний безробітний та 22-річний студент юридичного вишу(!) виготовляли саморобні купюри номіналом від 5 до 200 гривень. Використовуючи копіювальну техніку, ця пара примудрилася надрукувати підробок на 100 тисяч гривень!

Надто показовим є випадок, який нещодавно трапився на Луганщині. Там працівники місцевого підрозділу ДСБЕЗ затримали фальшивомонетника, що підробляв купюри номіналом 50 та 100 гривень. 25-річний раніше судимий непрацюючий мешканець м. Первомайськ вирішив позмагатися з Нацбанком: він покращував свій фінансовий стан, «штампуючи» гроші за допомогою персонального комп’ютера та струменевого принтера. Підробки збував у дрібних крамницях і кіосках, купуючи цигарки та пиво. Але цього зловмиснику стало замало, закортіло реалізовувати несправжні банкноти цілими партіями. Правоохоронці затримали молодика на гарячому під час спроби збути 120 купюр номіналом 50 гривень. Під час обшуку за місцем проживання у фальшивомонетника вилучили персональний комп’ютер, принтер, засоби для нарізання «продукції». Найцікавіше, що грошову «липу» зловмисник друкував на звичайнісінькому папері!

Втішає те, що останніми роками, за статистикою, активність «грошових» злочинців помітно знизилася. За словами Володимира Федорука, якщо у 2002—2009 роках щороку реєструвалося в середньому півтори тисячі злочинів, пов’язаних з виготовленням та збутом фальшивих банкнот, то в 2010 році органами внутрішніх справ зафіксовано приблизно тисячу відповідних заяв, а 2011-го — понад 700. Нинішнього року така тенденція зберігається — за вісім місяців зареєстровано до 400 злочинів за фактами виготовлення та збуту фальшивих банкнот. Можливо, люди стали обережнішими, бо якість підробок, як правило, низька, чи то фальшивомонетники зрозуміли, що несправжні купюри таки пахнуть чималим терміном ув’язнення, але факт залишається фактом.

Коли у вас в руках опинилася купюра, що викликає певні підозри, фахівці радять спочатку порівняти її з банкнотою такого самого номіналу та року випуску, у справжності якої впевнені. При цьому слід звернути увагу на основні елементи захисту грошей (рельєфні елементи, захисна стрічка, водяні знаки). Якщо гроші мають ознаки підробки, збережіть сумнівну купюру у тому вигляді, в якому її отримали від іншої особи. Повідомте про виявлення підозрілої купюри міліцію, розкажіть про обставини її отримання (де, коли, від кого, за яких умов, особливі прикмети збувальника, можливе місце його перебування, напрямок пересування тощо). Залежно від обставин запам’ятайте можливих свідків, а також, за умови дотримання особистої безпеки(!), спробуйте затримати збувальника, відвернувши його увагу, до прибуття працівників міліції.