ВАРІАНТ

Завдяки спільним зусиллям вдалося зберегти відділення зв’язку села Могриця

Сумська обласна дирекція УДППЗ «Укрпошта» та сільська рада села Могриця Сумського району підписали угоду,  за якою в населеному пункті зберігається відділення зв’язку. Його збиралися закрити через економічну збитковість — протягом кількох останніх місяців сільські поштовики навіть не могли заробити на утримання приміщення та виплату зарплати.

Як розповів Могрицький сільський голова Валерій Дяговець, організаційні хмари над місцевим відділенням зв’язку ходили тривалий час. Зрештою грянув грім.  Спершу селяни вирішили страйкувати, однак з часом збагнули, що треба братися за фінансові розрахунки і сідати за стіл переговорів.

Виявилося, що сільські зв’язківці вже не можуть зводити кінці з кінцями, оскільки навіть місцеві жителі поступово перестали користуватися їхніми послугами. А таких послуг вони надають майже 50 видів, починаючи від передплати на газети та журнали і закінчуючи реалізацією конвертів і марок. Тож  укладаючи  угоду, наголосили на активізації самих селян. Передбачена мінімальна цифра грошового обороту, на яку має щомісяця виходити відділення, аби гарантувати собі роботу.

Як сказав головний поштовик Сумщини, депутат обласної ради Володимир Криштоп,  питання треба розв’язувати не емоціями, а з калькулятором у руках. Якщо місцева громада зацікавлена, аби  пошта була постійною, а не на колесах, як це зараз доводиться практикувати, то слід дбати про це гривнею.

Цю ж дилему вирішують не тільки в Могриці — останнім часом через збитковість в багатьох населених пунктах доводиться переходити на обслуговування населення за допомогою пересувних поштових відділень.  Тож коли обласне поштове керівництво запропонувало спільно рахувати витрати і прибутки, а потім уже приймати те чи те рішення,  в багатьох селах пристали на цю пропозицію.