ГРОШІ НА СВЯТО

Одягти юнака на випускний вечір коштуватиме щонайменше 2500 гривень,
юну леді — 3000-4000 гривень

 

Ще лише квітень надворі, а клопоти, пов’язані з випускним балом нинішніх одинадцятикласників, – у самісінькому розпалі.  Власне, й не дивно: цього року останній дзвоник продзеленчить для них 3 травня, а випускний святкуватимуть уже 12—13 травня. Доки випускники налаштовуються на майбутнє свято, мріють, яким воно буде, їхні батьки підраховують, у скільки обійдеться випускний бал.  

Почнемо з одягу для сильної статі. Юнаки, котрі зазвичай пізніше за  дівчат починають перейматися вибором костюма, можуть зупинитися на класичному темному (чорному, темно-синьому, сірому) або вишуканому світлому (беж, слонова кістка). В середньому костюм обійдеться в 1000 гривень. Стільки ж потягнуть черевики, близько 100—300 гривень (залежно від якості) коштуватиме ремінь. Приблизно 200—300 гривень — чоловіча краватка та сорочка. Додамо ще похід до перукаря, котрий орієнтовно обійдеться в 100 гривень, і таким чином отримаємо «вартість» випускника: щонайменше 2500 гривень.

У фаворі – коктейльні вбрання

Юним леді приготування до випускного обходяться дорожче. Але що  поробиш, коли краса вимагає жертв, зокрема й матеріальних. Отож, крім сукні та босоніжок чи черевичок, до кошторису випускного вечора прекрасній половині треба включити витрати на зачіску, манікюр, макіяж, сумочку та прикраси.

Отож, почнемо із вбрання. Купити готову випускну сукню в  середньому коштуватиме від 1000 до 2000 гривень. Проте ті з випускників та їхніх батьків, котрі пам’ятали приказку про сани, які краще готувати влітку, скористалися часом зимового розпродажу, і таким чином могли придбати симпатичну сукню за 400—500 гривень.

Якщо звернутися за тим самим до кравчині, то пошиття випускного вбрання коливатиметься від 800 (сукня-«футляр») до 1500 (з вишивкою паєтками, бісером, кристалами або з корсетом) гривень.

Кілька слів про тенденції. Якщо у минулі роки перевагу надавали довгим сукням, то з торішнього в фаворі коктейльні вбрання. Цього року знову популярними є багатошарові шифонові сукні до коліна або трохи  нижче. Виконані зі світлої тканини, вони підкреслять юну вроду випускниці. Добираючи аксесуари до такого вбрання, не варто експериментувати з занадто яскравими, адже поряд із повітряним і ніжним шифоном вони видаватимуться дисгармонійними. Краще доберіть щось під тон сукні. 

Безпрограшним варіантом завжди є  коктейльна сукня-«футляр», тим паче, що цього сезону вона знову в тренді. Таке вбрання може бути атласним або шифоновим, проте особливо ефектний вигляд матиме сукня, виконана з мережива. Оскільки мереживо — тканина самодостатня, до такого вбрання доберіть стримані прикраси: скажімо, перли або таку саму біжутерію. 

Та й загалом, аксесуари варто добирати залежно від стилю сукні. Якщо вбрання оздоблене бісером, паєтками чи стразами, не треба  зупинятися на яскравих аксесуарах: для завершення образу досить буде строгого клатча. Він, до речі, безумовний лідер серед сумочок на випускний, ціна на які стартує від 300 гривень.  

Пара жіночих черевиків обійдеться в 600—1000 гривень. Обираючи взуття, пам’ятайте, що в ньому доведеться не лише ходити, а й танцювати, тому воно має бути не лише ефектним, а й зручним. Якщо вибір упав все-таки на високі підбори, візуально збільшити їх висоту допомагає платформа, тим паче, що вони нині в моді. Проте будьте обережні: ходіння в такому взутті вимагає певної звички, тому напередодні свята варто хоча б кілька годин потренуватися  вдома.  Якщо ви все-таки не певні, що зможете цілу ніч веселитися, а не думати про стомлені через високі підбори ноги, як змінний варіант варто прихопити з собою модні нині балетки. Ціна на них в крамницях  стартує від 400 гривень.

Якщо надвисокі підбори — не ваш вибір, зупиніться на черевичках із середнім підбором. Таке взуття видається дуже жіночим, коли в ньому трохи загострений носик або відкритий мисок.

Кому довірити обличчя

Переходимо до манікюру, зачіски та макіяжу. Вартість першого в  столиці коливається від 80 до 100 гривень. Якщо обличчя випускниці вирішили довірити професійному візажистові, його послуги обійдуться орієнтовно в  300—350 гривень. З огляду на вбрання та зачіску фахівець порадить найбільш оптимальний варіант. Якщо мейк-ап робитимете самотужки, варто дотримуватися кількох простих правил.  Хоч у цьому сезоні модним є яскравий, драматичний макіяж, не забувайте, що межа між драматизмом та вульгарністю дуже тонка. Тому пам’ятаймо про основне: акцент треба робити або на очах, або  на губах. У будь-якому разі, оскільки на випускний ви створюєте образ юної красуні, а не жінки-вамп, доцільно утриматися від яскравої помади.

Стилісти твердять, що зачіска — це ледь не найголовніше в жіночому образі. Можна обрати суперефектне вбрання, проте якщо волосся не вкласти належним чином, всі зусилля та гроші буде витрачено марно.  Отож якщо ви обрали сукню зі стразами, паєтками або вбрання має складний крій, не варто споруджувати на голові хитромудрі вежі. Ваш варіант — простота: скажімо, волосся, зібране у хвіст або пучок. Якщо ж крій простіший, можна спробувати модне нині плетіння, яке має ефектний і нетривіальний вигляд. До короткої сукні-бюстьє прекрасно підійде розпущене волосся. Загалом послуги перукаря коштуватимуть від 180—200 гривень. І в будь-якому разі варто пам’ятати, що  натуральність — це найкраща прикраса для юної леді на випускному  балу.

Комплект біжутерії обійдеться в  середньому в 300 гривень. Обираючи прикраси, пам’ятайте, що їх надлишок може надати схожість не з принцесою, а з новорічною ялинкою. Тож аби вдягнути випускницю, її батькам слід викласти з гаманця в середньому 3—4 тисячі гривень.

Але одяг та взуття — це лише  одна стаття випускного кошторису. Окремі статті витрат — ресторан (кафе, пароплав), ведучий свята, транспорт, фото- та відеозйомка. Отож на святковий бенкет нині здають приблизно по 450—750 гривень із людини. Варто пам’ятати, що ресторанні витрати на вчительський колектив також беруть на себе випускники, точніше, їхні батьки. Фотоальбом цього року обійшовся щонайменше в 300—350 гривень, а на відеозйомку свята одному випускникові треба викласти майже 200 гривень. Приблизно по 250—300 одиниць національної валюти з особи обійдеться ведучий свята,  оренда транспорту — 400—500 гривень. Таким чином набігає ще півтори-дві тисячі гривень.

Але, зрештою, це клопоти батьків. У випускників попереду — єдиний і неповторний випускний бал, після якого почнеться зовсім інше, доросле життя.