Проблем нині у трудівників села безліч. Водночас розвитку агропромислового комплексу має сприяти співпраця бізнесу й місцевої влади. Налагодити конструктивний діалог між ними допомагає асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», ініціювавши регіональні зустрічі агровиробників з органами місцевої влади. Зібравшись у Черкасах за «круглим столом», працівники АПК, керівники профільних громадських організацій та представники органів місцевої влади ставили одне одному запитання, шукали шляхи розв’язання гострих проблем.

Аграріїв насамперед турбують питання, пов’язані з оформленням земельних ділянок сільгосппризначення та їхньої реєстрації. Скаржилися вони на терміни реєстрації, дублювання прав оренди на одну і ту саму ділянку, неможливість оформлення оренди землі під майновими комплексами, зміну нормативно-грошової оцінки землі тощо.

Окрім проблем з кредитуванням, існує багато питань щодо врегулювання діяльності аграріїв. Фото з сайту provce.ck.ua

За словами заступника голови обласної державної адміністрації Юрія Саса, впродовж нинішнього року з Черкас надійшло чимало звернень до Кабінету Міністрів, Міністерства аграрної політики та продовольства з приводу внесення змін до законодавчих актів стосовно делегування органам місцевого самоврядування повноважень щодо розпоряджання землями державної власності, спрощення реєстрації договорів оренди земельних ділянок, водних об’єктів тощо.

Згідно зі статистикою, останнім часом зростає товарооборот черкаських сільгосппідприємств з підприємствами Індії, Єгипту, Туреччини. Цікавими та перспективними для черкащан стають ринки збуту країн Близького та Далекого Сходу, Південно-Східної Азії. Міжнародні фінансові інституції зацікавлені у розвитку агробізнесу, однак вітчизняні фінансові структури нині не мають змоги кредитувати його на вигідних умовах.

Окрім проблем з кредитуванням, існує багато питань щодо врегулювання діяльності аграріїв на законодавчому рівні. Чимало нарікань спричиняє зокрема система оподаткування. Як зауважив Юрій Сас, обл?держадміністрація ініціювала звернення до уряду та Мінагрополітики щодо недопустимості скасування пільгової системи оподаткування аграрного виробництва з наступного року.

До речі, при департаменті агропромислового розвитку області для вирішення проблемних питань аграріїв розпочав роботу інформаційно-аналітичний центр, що є першим кроком до створення сервісної служби для аграріїв. В області розпочалася інформаційно-просвітницька кампанія з впровадження аграрних розписок, що має істотно допомогти середнім і дрібним виробникам отримати доступ до фінансів. Крім того, нинішнього року залучено грант від ЄС для розвитку кооперативного руху. Реалізація цього проекту дасть змогу створити майже 50 сільгоспкооперативів, які об’єднають 1000 членів. Такі об’єднання допоможуть працевлаштуватися щонайменше 300 сільським жителям.

Нині вживаються заходи щодо виведення на проектну потужність молочних комплексів у ТОВ «Дзензелівське» Маньківського району, ПРаТ НВФ «Урожай» с. Яблунівки Корсунь-Шевченківського району. Триває будівництво третьої черги картоплеовочесховища на 10 тисяч тонн у ТОВ «Воля» села Бубнівська Слобідка Золотоніського району. На наступний рік заплановано створити два інкубатори, три свинорепродуктори, ввести в дію приміщення з виробництва яловичини, індиків, качок, а також два овочесховища, два зерносховища, олієекстраційний завод, заснувати звірогосподарство (норки) та цех з очищення й пакування горіхів. Впроваджується програма розвитку горіхівництва, передбачено збільшення виробництва круп’яних культур, в основному гречки, оскільки у нинішньому році її вирощено вдвічі менше, ніж за нормами споживає населення області.

Представники облдержадмінстрації пообіцяли бізнесу зосередити зусилля на створенні інвестиційно-привабливого клімату в регіоні. А ще на 2016 рік розроблено кілька програм для підвищення ефективності роботи підприємств і диверсифікації структури сільськогосподарського виробництва.