Учора під час оприлюднення спільних заяв із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн після зустрічі у Брюсселі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль передав затверджений урядом План для Ukraine Facility Президентові Європейської комісії для подальшого розгляду. План передбачає майже 70 напрямів реформ, зокрема, структурні реформи в державному секторі, економічні реформи, спрямовані на розвиток бізнес-клімату та підприємництва, тощо.

«Очікуємо, що у квітні його схвалить Комітет країн-членів ЄС. Після цього новий інструмент фінансування остаточно набере чинності», — висловив сподівання Денис Шмигаль.

Глава уряду нагадав, що Ukraine Facility передбачає допомогу 50 мільярдів євро на чотири роки. Це і бюджетна підтримка нашої держави, і фінанси на здійснення реформ та стимулювання капіталовкладень в українську економіку. За словами Дениса Шмигаля, цей інструмент «буде одним з якорів нашої міцності». Він також повідомив про надходження  4,5 мільярда євро в межах перехідного фінансування, передбаченого Ukraine Facility.

«Україна надзвичайно вдячна Єврокомісії та особисто пані президенту Урсулі фон дер Ляєн за відкриття так званого перехідного фінансування. Це 6 мільярдів євро, які ми отримуємо двома траншами. Перший платіж обсягом 4,5 мільярда очікуємо вже сьогодні. Другий транш обсягом 1,5 мільярда євро буде отримано у квітні», — підкреслив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль подякував Європейській комісії за внесення на розгляд Європейської ради переговорної рамки щодо майбутнього членства України в ЄС: «Розраховуємо, що держави-члени її оперативно розглянуть та ухвалять».

Глава уряду підкреслив, що Україна та Євросоюз як ніколи єдині у спільних цінностях, прагненнях та сподіваннях: «Разом вистоїмо, разом переможемо, разом побудуємо краще майбутнє. Україна та Європа йдуть назустріч одна одній, щоб об’єднатися і бути разом назавжди».

Перше засідання після історичного рішення

Курс України на вступ до Європейського Союзу  безальтернативний і незворотний. Про це Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив на спільній пресконференції з високим представником ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем та європейським комісаром з питань розширення та сусідства Олівером Варгеї. Глава українського уряду  подякував партнерам за політичну, військову, фінансову, гуманітарну підтримку і зокрема за затвердження Ukraine Facility.

Прем’єр-міністр схвалив домовленість європейських партнерів про продовження автономних заходів з лібералізації торгівлі.

«Для української економіки вкрай важливо, щоб так званий економічний безвіз було продовжено. Водночас ми прагнемо довгострокових домовленостей про подальшу лібералізацію торгівлі, зокрема через механізм, передбачений статтею 29 Угоди про асоціацію», — наголосив Денис Шмигаль.

Він повідомив, що Україна готова до скоординованих кроків з державами-сусідами та Єврокомісією для деблокування кордону і відновлення експорту та транзиту української продукції, зокрема аграрної. За словами глави уряду, триває активна робота для наближення початку переговорів щодо так званого промислового безвізу — Угоди ACAA.

«Сподіваємося на подальшу політичну підтримку відносин ЄС та України у сфері критичних сировинних матеріалів та нашої участі у промислових альянсах Євросоюзу», — зазначив Денис Шмигаль. Він наголосив, що Україна розраховує на швидкий прогрес в оборонних відносинах.

«Очікуємо на ефективну діяльність новоствореного Фонду допомоги Україні в межах Європейського фонду миру (EPF). Цей інструмент дасть змогу вже цього року посилити нашу військову підтримку на додаткові 5 мільярдів євро», — зазначив Прем’єр-міністр.

За його словами, наша держава зацікавлена якнайшвидше долучитися до практичної реалізації Європейської стратегії оборонних індустрій: «Адже українська оборонна індустрія зробить Європу сильнішою, щоб відповісти на спільні безпекові виклики. Цьому також сприятиме відкриття Офісу з оборонних інновацій у Києві».

На пресконференції Прем’єр-міністр висловив сподівання, що санкційний тиск на росію посилюватиметься. Глава уряду наголосив, що в межах наступного 14-го пакета важливо блокувати металургійний, фінансовий, енергетичний сектори економіки рф, зокрема ядерну промисловість та підприємства росатому. Також необхідно ухвалювати рішення про конфіскацію російських активів.

Спільний реліз

Дев’яте засідання Ради асоціації Україна — ЄС і перше  після історичного рішення Європейської ради про відкриття передвступних переговорів відбулося вчора в Брюсселі під співголовуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та високого представника Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля. Як зазначено у спільному релізі, Рада асоціації підтвердила своє найрішучіше засудження неспровокованої та невиправданої агресивної війни росії проти України як явного порушення Статуту ООН. ЄС високо оцінив мужність і рішучість українського народу і його керівництва в боротьбі за захист суверенітету, територіальної цілісності та свободи України. ЄС підкреслив своє непохитне зобов’язання допомогти Україні здійснити невід’ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне і процвітаюче майбутнє.

Рада асоціації рішуче засудила проведення росією президентських виборів на тимчасово окупованих росією територіях України та наголосила, що не визнає їх проведення та підсумків на тимчасово окупованих росією частинах Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей та Автономної Республіки Крим і м. Севастополь. Крим, Херсон, Запоріжжя, Донецьк і Луганськ — це Україна. ЄС також підтвердив свою підтримку української формули миру з огляду на майбутній Глобальний саміт миру.

Рада асоціації схвалила загальну підтримку, яку надали ЄС та його держави-члени, обсягом майже 98 мільярдів євро з початку агресивної війни росії проти України, зокрема 33,1 мільярда євро військової допомоги. Вона також схвалила підготовку Збройних сил України, яку проводить Місія військової допомоги ЄС.

Обидві сторони схвалили створення Українського фонду (Ukraine Facility) обсягом 50 мільярдів євро на період 2024—2027 років як видимий знак непохитної підтримки ЄС. Фонд сприятиме відновленню, реконструкції та модернізації країни, а також соціальній згуртованості та прогресивній інтеграції із Союзом. Зокрема, Україна підтримала першу виплату обсягом 4,5 мільярда євро у формі виняткового перехідного фінансування в межах програми Ukraine Facility. Європейський Союз підтримав представлення Плану України, який спрямовуватиме реалізацію Українського фонду.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ