ФРАНЦІЯ

Вперше з 1958 року чинний президент не спромігся здолати опонента у першому раунді виборів
глави держави

Минула неділя стала уроком для Ніколя Саркозі. У першому турі президентських виборів у Франції переміг не він, а кандидат від Соціалістичної партії Франсуа Олланд. Нинішній господар Єлісейського палацу відстав від нього на 1,5%. Тепер претенденти, як і передбачали місцеві й зарубіжні політологи, битимуться у другому турі виборів 6 травня.

За даними міністерства внутрішніх справ Франції, після обробки всіх бюлетенів Олланд отримав 28,6% голосів, тоді як Саркозі — лише 27,1%. Остаточні результати голосування Конституційна рада Франції оголосить у середу, не пізніше 20-ї години. Проте вже зрозуміло, що Саркозі став автором ще одного сумного рекорду — найнижчого показника набраних голосів для чинного президента в історії Франції.

Загалом із Саркозі, що очолює Францію з 2007 року, змагалися дев’ять кандидатів. Третьою прийшла лідер «Національного фронту» Марін Ле Пен, яка набрала 18% голосів, що є кращим показником для французьких ультраправих на президентських виборах.

У другому турі Саркозі потрібно сподіватися на підтримку.... ультраправих? Фото з сайту daylife.com

Явка на виборах перевищила 80%, а основними темами президентської кампанії стали питання скорочення дефіциту бюджету, підвищення конкурентоспроможності французької економіки, оподаткування, рівень зарплат і пенсій, а також безробіття.

Перегони в цілому мали невиразний характер, а кандидати так і не зуміли переконливо висловитися з більшості актуальних для країни проблем. Отримана Франсуа Олландом, здавалось би, невелика перевага в першому раунді дає йому величезну фору на завершальному етапі президентської гонки. А Саркозі, найвірогідніше, доведеться почати полювання за голосами ультраправих — електоратом Марін Ле Пен. Без них у нього немає жодних шансів на перемогу, вважає Бі-Бі-Сі.

Саркозі вже став грати на їхніх почуттях з приводу безпеки, національної  ідентичності, імміграції. Марін Ле Пен, якій вдалося поліпшити показник свого батька, колишнього лідера «Національного фронту» Жана-Марі Ле Пена, котрий вийшов у 2002 році до другого туру виборів з 16% голосів, заявила захопленим однопартійцям, що це «тільки початок», і їхня партія представляє єдину серйозну альтернативу французьким лівим.

Натомість підтриманий комуністами Жан-Люк Меланшон прийшов четвертим з 11% і закликав своїх прихильників у другому турі віддати голоси Олланду.

Результати першого туру показали, що французи не задоволені й стурбовані нинішнім станом речей. Вони зневажають еліти і не відчувають себе в безпеці. Це стало ще одним свідченням того, як криза єврозони б’є по тих, хто зараз перебуває при владі. Майже кожен п’ятий француз проголосував за партію, яка хоче відмовитися від євро і повернутися до франка. Серед них багато молоді і представників робітничого класу.

У разі перемоги в другому турі Франсуа Олланд стане першим лівим політиком на чолі Франції після Франсуа Міттерана, який провів на президентському посту два семирічні терміни з 1981-го до 1995 року. Крім президента, французи цього року обирають і парламент країни. Вибори до Національних зборів відбудуться в червні.