Архівна справа є важливою складовою інформаційної та культурної сфери життя суспільства. Вона охоплює наукові, організаційні, правові, технологічні, економічні та інші питання діяльності юридичних і фізичних осіб, пов’язані з нагромадженням, обліком, зберіганням архівних документів та використанням архівної інформації. 

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 1506 звернень з питань, пов’язаних із доступом до архівних документів. Переважно зверталися жителі Дніпропетровської, Донецької, Одеської, Луганської, Харківської областей та Києва.

Найчастіше звертаються по документи на підтвердження чи встановлення стажу роботи, зарплати, факту проживання та навчання, лікування у медзакладах, проходження служби в Радянській Армії в період Великої Вітчизняної війни, отримання нагород, поранення, перебування в шпиталі, загибелі, місця поховання тощо. Люди також цікавляться своїм родоводом, звертаються по довідки про остарбайтерів, які працювали в Німеччині, про репресованих. Такі архівні довідки важливі для нарахування пенсій, працевлаштування в Україні та поза її межами тощо.

Якщо в архіві відсутні необхідні документи чи немає інформації, яка цікавить заявника, архівні підрозділи повідомляють про можливе місце їхнього зберігання чи іншу інформацію щодо шляхів пошуку.

Так, житель Черкащини звернувся по довідку про його трудовий стаж на ДП «Райсільгоспхімія», яке було ліквідоване. Документ потрібен йому для призначення пенсії. Департамент соціального захисту населення Черкаської облдерж?адміністрації повідомив, що за результатами перевірки пенсійної справи вказаний період роботи враховано до страхового стажу для призначення пенсії на підставі трудової книжки.

З Одещини звернулася громадянка з проханням надати довідку її чоловіку про підтвердження навчання в школі, яка розташована в Миколаївській області. Документ потрібен йому для влаштування на роботу в прикордонний загін. Департамент освіти, науки та молоді Миколаївської облдержадміністрації підтвердив факт навчання необхідним документом.

Жителька Донецької області хотіла отримати довідку про те, що вона не брала участі у приватизації квартири одного з будинків в селищі Очеретине. Попередньо вона вже зверталася до селищної ради та до архівного відділу, але безрезультатно. Її запит направили до Ясинуватської дирекції залізничних перевезень, і потрібну довідку заявниця врешті отримала. За що щиро подякувала фахівцям.

А луганчанка звернулася з приводу отримання довідки про заробітну плату за два роки на КП «Луганськвуглеремонт». Довідка потрібна для оформлення пільгової пенсії. Державний архів Луганської області поінформував, що документи КП «Луганськвуглеремонт» на зберігання до держархіву не надходили, проте вказану довідку заявниця отримала від ДП «Луганськвуглеремонт». Жінка підтвердила, що питання повністю вирішене.

Загалом за період з 16 по 23 грудня на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулися 17 544 заявники. 

0800-507-309 Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua