СЕЛЕКТОРНА НАРАДА

Держава дає гроші на погашення різниці в житлово-комунальних тарифах
 

Україна готова до зими на тверду «четвірку» — про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк під час селекторної наради, що відбулася 13 вересня у Кабінеті Міністрів.

Будемо сподіватися, що до кінця місяця комунальники зроблять усе, аби хоч трошки дотягнутися до відмінної оцінки, хоч, як показує практика попередніх років, хоч як би  ЖКГ до зими готувалося, а вона все одно приходить зненацька, і без поривів та аварій чомусь ніяк не обходиться. Втім, комунальники давно мають традиційне пояснення проблемам: збитковість підприємств, яка й зумовлює брак коштів. Тож на селекторній нараді було розглянуто фінансовий стан систем життєзабезпечення. На переконання Анатолія Близнюка, на державному рівні зроблено все, щоб поступово поліпшувати фінансовий стан галузі. Так, на погашення різниці в тарифах держава спрямовує 6,9 млрд грн, з них було використано 2,2 млрд, а після засідання уряду та звернення очільника Мінрегіону до Прем’єр-міністра у середу Мінфін провів розрахунки ще на понад 700 млн грн. Однак залишається дочекатися ще документів з розрахунків на 1,6 млрд грн. Мінрегіон чекає їх від регіонів. Відтак вони мають ретельніше переглянути свої розрахунки та структуру заборгованості.

«Попереджаю вас, щоб ви не казали, що немає платежів, бо не пройшла різниця в тарифах. Дивіться і готуйте ці розрахунки самі. Це ваша зона відповідальності! Держава взяла на себе зобов’язання покривати різницю в тарифах, тому працюйте над цим питанням!» —підкреслив, звертаючись до керівництва облдержадміністрацій, Анатолій Близнюк.

Міністр підрахував збитки комунальників у регіонах. Як передає слова Анатолія Близнюка прес-служба Мінрегіону, на Донеччині нині 872 млн грн збитків. Наступна за нею Луганська область — 306 млн, Дніпропетровська — 293 млн, а місто Київ — 202 млн грн. «Донецька область має збитків більше, ніж ці три регіони разом узяті. Не ставте собі головним завданням отримати різницю в тарифах. Працюйте над підвищенням рівня рентабельності підприємств», — зауважив очільник Мінрегіону.

Загалом же підприємства ЖКГ з початку цього року мають понад 3 млрд грн збитків. Найбільш збиткові підприємства комунальної теплоенергетики — 1,9 млрд грн та водопровідно-каналізаційного господарства — 1 млрд грн.

Утім, можливо, фінансова картина була б трохи кращою, якби споживачі житлово-комунальних послуг потурбувалися про своєчасну оплату. Адже борги населення нині втричі перевищують суму збитків підприємств ЖКГ — за даними Держстату, вони становлять 10,9 млрд грн! Хоч ця сума і зменшилась у липні порівняно з червнем на 3,6%, однак це слабкий привід для оптимізму. Якщо порахувати «в середньому», то вийде, що споживачі загалом не платили 3,3 місяця. Звичайно ж, більшість вчасно розраховується з комунальниками, однак є й такі, що не платять роками. 

Радує лише те, що в цьому році споживачі почали платити за надані послуги краще. Так, за січень–липень люди заплатили за послуги ЖКГ 23,8 млрд грн. А це — 103% нарахованих за цей період сум. Тобто, окрім поточної оплати, помаленьку погашають свої борги. Серед регіонів найвищий рівень оплати зафіксовано в Закарпатській, Сумській та Вінницькій областях (114,7—108,7%), найнижчий — у м. Севастополі, на Волині, АР Крим та Києві (96,3—99,9%).