АПК

Зміна клімату, зокрема цьогорічна малодощова весна, вимагає відновлення поливних систем 
 

Під час робочої поїздки до АР Крим міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк ознайомився з ходом весняно-польових робіт, побував на племінному заводі з вирощування і розведення української червоної молочної породи корів тощо. Керівник підприємства «Партизан» Петро Калин звернув увагу міністра на низку проблем, з якими стикаються кримські аграрії. Зокрема йшлося про потребу збільшення виплат дотацій на підтримку розвитку молочного і м’ясного тваринництва, проблеми з подачею води для зрошування полів та високу ціну її перекачування.

На що міністр зауважив, що питання водопостачання, його умов і стану не лише на кримських полях, а й в усіх областях, де є зрошування, планується винести на розгляд Кабміну. Він також наголосив на потребі ремонту Південнокримського каналу. «Не можна відкладати це питання в довгу шухляду, адже втрати води досить високі і її якість  через це падає», — пояснив він.  Наразі Держводгосп робить перші кроки в цьому напрямку. Зокрема створено підприємство, яке акумулює системи зрошування трьох форм власності в одну. Другим кроком стане їх розділення: одна частина поливних систем відійде концесіям, а другу частину держава має  утримувати сама і виділити на їх ремонт гроші, розповів міністр. 

Друга частина робочої поїздки проходила в південній філії Національного університету біоресурсів і природокористування «Кримський агротехнологічний університет» і була присвячена темі розвитку сільських територій.

Якби ж то так усюди. Фото з сайту uk2sitebuilder.com

«Сьогодні на порядку денному стоїть реалізація соціальних ініціатив Президента України», — нагадав міністр. Тому соціальний вектор в агрополітиці нині актуальний як ніколи, додав Микола Присяжнюк, пояснивши: «Держава нині стоїть перед вибором: або й далі спостерігати за урбанізацією сільських територій і як з її мапи щороку зникають до 20 сіл, або шукати форму розвитку села, яка припинить його деградацію. Агровиробництво має розвиватися разом із селом, а не окремо одне від одного», — слушно наголосив він.

Щодо обрання найкращої форми розвитку сільських територій, то, на переконання міністра, нею є кооперативний  рух.

Але найголовніше, щоб «через бажання досягти якихось позитивних, а в певних моментах навіть рекордних результатів ми остаточно не втратили українське село, селянина, аграрія», підсумував міністр. На завершення наради Микола Присяжнюк повідомив, що 15 травня в Києві презентує програму розвитку сільських територій, до реалізації якої будуть залучені сім міністерств.  Під час наради також порушувались питання кадрового забезпечення розвитку сільських територій, наголошували на потребі тісної співпраці науковців і сільгоспвиробників.