ЗАЙНЯТІСТЬ

На Рівненщині кожен четвертий інвалід, який перебуває на обліку в службі зайнятості, отримав роботу 
 

Житель Сарненського району Рівненщини Олександр Капітула мав серйозні проблеми зі здоров’ям і тривалий час лікувався. Та мрія працювати, творити власними руками ніколи не залишала чоловіка. Тому, маючи обмежені можливості, він не здався на милість обставин, а прийшов у районний центр зайнятості. Чотири місяці сумлінно виконував рекомендації його фахівців і таки здійснив свою мрію: влаштувався електрослюсарем у ТзОВ «Технобуд». Успішно пройшов адаптацію на робочому місці, прижився в колективі. Принаймні, стверджує його особистий консультант із районного центру зайнятості, очі Олександра тепер світяться бажанням жити. 

Пошиття взуття для глухонімих інвалідів стало улюбленою справою. Фото Укрінформу

Він лише один із тих, хто реалізував себе з допомогою служби зайнятості. Загалом же на Рівненщині за її сприяння роботу отримав кожен четвертий інвалід, що перебуває тут на обліку.

— З початку року до служби зайнятості звернулося 569 людей з обмеженими можливостями. Для 41 особи вдалося створити дотаційні робочі місця, а 14 надали стартовий капітал для започаткування власної справи, виплативши одноразову допомогу з безробіття. Ще 93 інваліди перенавчили, і після підвищення фаху робочі місця отримали 70 із них, — каже директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — На увагу заслуговує саме досвід роботи Сарненського районного центру зайнятості, де до кожної людини з особливими потребами знаходять індивідуальний підхід.

Нині на обліку в службі зайнятості 500 краян з особливими потребами, це на 20% менше, ніж торік. Головне — повірити у власні можливості, бо саме віра робить їх необмеженими. До слова, ті, хто започаткував власну справу, вирішили спробувати себе в роздрібній торгівлі, вирощуванні розсади і навіть у розведенні кроликів.