ТРАГЕДІЯ В МОРІ

Після виступу газети до редакції звернувся голова Безіменської сільради

«Безіменне чи Без… робітне?» — так називалася публікація «Урядового кур’єра» у №130 від 23 липня ц.р. Йшлося в ній про долю жителів селища Безіменне Новоазовського району Донецької області, звідки зробив свій останній вихід в Азовське море моторний човен з 5 рибалками на борту, який згодом після переслідування російським прикордонним катером зіштовхнувся з ним і потонув. Четверо рибалок тоді загинуло, п’ятий — 49-річний Олександр Федорович — вижив і перебуває на території Росії. Він майже два тижні провів у лікарні в Єйську, йому зроблено дві операції. Тепер він виписаний, проходить реабілітацію, але з території Росії  його не випускають. Проти нього порушено кримінальну справу за незаконний вилов риби.

Повністю стаття: Безіменне чи Без… робітне?

Наприкінці липня наш журналіст побував у рідному селищі рибалок Безіменному і дізнався, як живеться його мешканцям. З’ясувалося, що люди дуже бідують через тотальне безробіття, вимушені шукати будь-якого підробітку, щоб якось жити і ростити дітей. На жаль, йому не довелося поспілкуватися з головою сільради через відсутність того,  і  от голова Сергій Жук висловив свою думку у листі до редакції.

Повідомляючи, що стаття викликала неабиякий резонанс у селищі, він підкреслив, що всі факти викладені об’єктивно і стали предметом розмови учасників засідання виконкому сільради. Особисто голова попросив вибачення, що не зміг зустрітися з журналістом, бо на той час перебував у сусідньому селі, де готували заклади соціальної сфери до зимового періоду.

«Про наші біди знають усі, — розповідає Сергій Жук. — Безробіття — справді наша головна проблема і загалом у Новоазовському районі через реорганізацію сільгосппідприємств. Новий господар ТОВ «Харвест холдинг», що змінило агрооб’єднання ММК ім. Ілліча, провів реорганізацію діяльності підрозділів, що входили до його складу. Фактично ліквідував тваринництво, як найбільш трудомістку галузь. На території сільради був свинокомплекс на 10 тисяч голів, молочна ферма великої рогатої худоби на 500 голів, що забезпечувало роботою жителів сел Качкарське, Митьково-Качкари та частково Безіменне». І запевнив, що сільрада продовжує шукати шляхи виходу із становища, яке склалося.

Побідкався голова  і про те, що 75% місцевих надходжень до бюджету відраховуються, що неодноразово вони вносили пропозиції переглянути ці норми, але їх не почули. Щодо врегулювання усіх правових питань стосовно вилову риби  в Азовському морі, то, на думку Сергія Жука, тут потрібно приймати державну програму.

За роз’ясненням Генерального консула України в місті Ростові-на-Дону  Віталія Москаленка, територія Азовського моря є не розділеною між Україною і Росією. Його акваторія перебуває у спільному користуванні двох країн, тобто прибережних вод тут не існує. У човні українських рибалок риби не було, тож і звинувачувати  рибалку, що вижив, у браконьєрстві нема підстав.