Презентація тренерського та адміністративного штабу національної збірної команди України, який працюватиме на фінальній частині чемпіонату Європи 2016 року у Франції, відбулася учора в Будинку футболу. Готуватимуть синьо-жовтих до найвідповідальніших матчів року відомі фахівці, з якими національна команда успішно подолала кваліфікаційний бар’єр Євро-2016. Є лише одна істотна заміна: замість Олександра Заварова місце у тренерському штабі посів відомий український бомбардир, володар «Золотого м’яча» Андрій Шевченко. Журналістам штаб представили президент ФФУ Андрій Павелко та головний тренер команди Михайло Фоменко.

«У зв’язку з тим, що виникла вакансія, яку потрібно було заповнити, ми зупинилися на кандидатурі Андрія Шевченка. Його досвід та ідеї можуть підсилити збірну напередодні турніру такого масштабу», — пояснив тренерську рокіровку наставник команди.

Штаб і команда обіцяють не підвести. Фото УНIAН

У 2012 році кумир мільйонів вже отримував  пропозицію від тодішнього керівництва ФФУ очолити збірну України. Тоді Шевченко відповів відмовою, а збірну очолив Михайло Фоменко, завдяки якому українці вибороли  путівку на континентальну першість у Франції. Чотири роки потому Андрій виявив готовність допомогти нашим футболістам якнайкраще виступити на майбутніх змаганнях.

 «Це велика честь і дуже серйозна відповідальність. Повертаюсь у великий футбол у ролі тренера після чотирьох років відпустки. Намагатимуся виправдати довіру. Працював із такими досвідченими спеціалістами, як Валерій Лобановський, Карло Анчелотті, Жозе Моурінью. І це неймовірний досвід. Ці знання допомагають мені знайти власне бачення футболу. Сподіваюся, набутий досвід допоможе в майбутньому. Спробую використати його в ролі тренера і допомогти нашим гравцям вийти на якісно новий рівень», — прокоментував своє призначення до тренерського штабу збірної Андрій Шевченко.

За словами Андрія Павелка, федерація врахувала усі побажання головного тренера задля успішної підготовки збірної до Євро. «У нас чудовий симбіоз тренерського складу. Це справді команда і за духом, і за підходом до справи. Фінальна частина чемпіонату Європи — чудова можливість подарувати щасливі миттєвості нашим уболівальникам», — заявив він.

Щоб досягти позитивних результатів на французьких стадіонах, збірній необхідний не тільки кваліфікований персонал, а й вирішення цілого комплексу організаційних та технічних питань. Для цього було сформовано робочу групу із забезпечення участі збірної на Євро-2016, до якої зокрема увійшов відомий у європейському футболі спортивний юрист Томас Грімм. «Чемпіонат Європи — динамічний турнір, під час проведення якого може виникнути безліч питань, які необхідно вирішувати у стислі терміни. Тому ми сконцентрувалися на тому, щоб залучити до збірної виключно ефективних фахівців», — зазначив виконавчий директор ФФУ Юрій Запісоцький.

Та  найбільше представників мас-медіа цікавило, як  ФФУ планує забезпечити своєчасне висвітлення життя збірної на Євро, а самим футболістам — палку підтримку армії рідних уболівальників. За словами голови делегації ФФУ на Євро Сергія Лашкула, вже на початку березня стане відома локація українського прес-центру у Франції. А в самих містах, де гратиме наша збірна, буде організовано фан-посольства, які забезпечать уболівальників усією необхідною інформаційною підтримкою.

Також для прихильників синьо-жовтих працюватимуть фан-зони у Ліллі, Ліоні та Марселі. Звісно,  футбольні функціонери  розуміють, що не всім уболівальникам трапиться нагода підтримати збірну у Франції. Тому національна асоціація виступила з ініціативою організувати фан-зони в Україні під час проведення турніру.

Оновлений адміністративний штаб синьо-жовтих зацікавив багатьох новими прізвищами. Відновлення збірників, з огляду на щільний графік матчів чемпіонату, покладене на хорватського фізіотерапевта Івана Поробію. Годуватиме  наших футболістів кухар  Любомир Тошич,  відомий за роботою у дніпропетровському «Дніпрі». Сергій Собецький буде «очами» збірної й переглядатиме матчі наших майбутніх суперників.

Наприкінці березня національна команда у межах підготовки до Євро-2016 проведе перші товариські матчі у 2016 році — зі збірними Кіпру та Уельсу. З огляду на передчасний фініш внутрішніх змагань збірна планує зібратися 19 травня та провести відновлювальний тижневий збір у Туреччині. Уже після цього на синьо-жовтих чекає безпосередня підготовка до євробаталій, протягом якої команда проведе ще три контрольні зустрічі, суперників для яких ще треба підшукати. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»