ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Збирання і збереження цьогорічного врожаю є питанням державного значення

Якось непомітно й раніше на два тижні настали жнива. Через спеку хліба доспіли швидше, тож і збирати їх слід оперативно, користуючись сприятливими погодними умовами. За даними Прем’єр-міністра Миколи Азарова, нині у 13-ти областях скошено півмільйона гектарів зернових культур, намолочено понад 805 тис. тонн зерна. Для початку це є непоганим результатом роботи.

«У північних і західних регіонах стан ранніх зернових культур переважно добрий та задовільний, і на багатьох площах очікується врожайність зерна на рівні минулого року, – інформував присутніх із ситуацією на полях глава уряду. – На півдні і сході ситуація дещо гірша. Тут даються взнаки втрати врожаю від сильних морозів на початку року».

Загалом, фахівці у центрі й на місцях прогнозують достатній валовий збір зерна як для забезпечення потреб внутрішнього ринку, так і для підтримки експортного потенціалу нашої країни. Навіть у проблемних областях аграрії розраховують на допустимі показники.

«І цей попередній, доволі оптимістичний прогноз ставить перед нами конкретні завдання, – Микола Азаров був як ніколи категоричним, – ми в жодному разі не маємо втратити навіть найменшої частки майбутнього врожаю».

Жорсткі висновки не забаряться

Ці слова стосувалися насамперед керівника профільного міністерства. До нього у Миколи Азарова виникли й інші запитання. Зокрема, щодо виконання урядового рішення про дотації громадянам за утримання поголів’я молодняка великої рогатої худоби.

Попри те, що на місця вже переказано 1 млрд 46 млн грн, глава уряду висловив цілковите невдоволення тим, як «чиновницька машина спрацювала не на належному рівні». Скажімо, від селян Вінницької, Донецької, Запорізької, Одеської, Тернопільської, Харківської, Черкаської областей не надійшло жодної заявки для отримання державної підтримки. Це може свідчити, що на рівні Міністерства аграрної політики та продовольства, обласних адміністрацій вказаних регіонів програно інформаційну кампанію. Громадяни не отримали достовірних відомостей про оформлення відповідних заявок.

Однак виплати дотацій тривають. Усі господарі, які розсудили зберегти молодняк ВРХ, можуть спокійно подавати заявки до сільських і селищних рад. А відповідальних працівників профільного міністерства Микола Азаров суворо попередив: «Якщо в найкоротший термін ситуацію не буде виправлено, і якщо хоч на йоту буде зірвано державну програму відродження вітчизняного тваринництва, будемо робити жорсткі висновки».

Про «прозорість» житла

Окремо глава уряду зупинився й на програмі «Доступне житло». Скористатися нею, отримавши пільговий кредит, виявили бажання 7,5 тис. осіб. Для участі у програмі дібрано 4710 квартир.

З одного боку, проведена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства робота заслуговує на належну оцінку, хоча б тому, що цю програму там почали втілювати майже з чистого аркуша. «Але чи задовольняють нас, і в першу чергу громадян України, темпи розгортання цієї програми? – акцентував увагу присутніх Микола Азаров. І сам зробив висновок: – Звичайно, ні».

Порядок надання пільгових кредитів потребує постійного вдосконалення з урахуванням регіональних пропозицій, зокрема, першого внеску тощо. І тут не обійтися без потроєння зусиль щодо популяризації програми. Тобто інформація про її переваги і доступність має надходити до людей не тільки з приватних бесід із сусідами, а й з офіційних урядових джерел. Прикладом належної організації справи Микола Азаров назвав виплату знецінених заощаджень колишнього Ощадбанку СРСР.

«Недостатньо просто перераховувати кошти будівельникам, коли широкому загалу невідомі умови отримання пільгового іпотечного кредиту, – звернувся Прем’єр особисто до керівника Мінрегіону Анатолія Близнюка. – Не можна активізувати будівництво, коли не відомо, як можна буде ці квартири отримати і на яких умовах».

Сусід до сусіда

Анонсував Микола Азаров і сьогоднішню подію, яка покликана стати черговим кроком у зміцненні двосторонніх відносин із Російською Федерацією. Йдеться про дев’яте засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської Міждержавної комісії під головуванням прем’єр-міністрів обох держав.

Програма засідання охоплює широке коло актуальних питань. Наша делегація налаштована на реалізацію на взаємовигідній основі спільних з російськими партнерами інтеграційних проектів в атомній енергетиці, авіабудуванні, ракетно-космічній сфері, суднобудуванні, машинобудуванні тощо. Окрему увагу буде зосереджено на поглибленні співпраці у транспортній, міжрегіональній та прикордонній сферах. За результатами переговорів планується підписання низки двосторонніх документів, повідомив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

Пропризначеннядовічнихдержавнихстипендійвидатнимдіячамнауки (проект указу Президента);

Деякі питання використання у 2012 році коштів у сфері захисту прав споживачів, стандартизації, метрології, сертифікації, підтвердження відповідності та управління якістю (постанова Кабінету Міністрів);

Деякі питання використання у 2012 році коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки впровадження Енергетичної стратегії України на період до 2030 року (постанова Кабінету Міністрів);

Про затвердження Державної цільової соціальної програми забезпечення пожежної безпеки на 20122015 роки (постанова Кабінету Міністрів);

Про підготовку та проведення фізкультурно-спортивних заходів серед державних службовців (розпорядження уряду);

Про Міжнародний авіакосмічний салон «Авіасвіт-XXI» (розпорядження уряду).