СИТУАЦІЯ

Напередодні Великодня основний продукт святкового столу не здорожчає

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Випереджаючи можливе здорожчання курячих яєць перед Пасхальними святами, Антимонопольний комітет на початку березня рекомендував 39 найбільшим птахофабрикам та основним торговельним мережам утриматися від встановлення економічно необ∂рунтованих оптово-відпускних і роздрібних цін на цей товар протягом березня-квітня 2012 року. Мовляв, немає об’єктивних причин на перегляд цін у бік їх збільшення.

Невдовзі у засобах масової інформації з посиланням на комітет з’явилась інформація, що виробники не «накручуватимуть» вартість головного продукту великоднього столу, а деякі з них навіть виявили готовність здешевити популярний товар. Однак з’ясувалося, що не всі виробничники погодилися із приписом державних контролерів. У відповідь ті  пригрозили незаконослухняним новими перевірками. Ситуацію поспішив залагодити Союз птахівників, запевнивши, що лише в першій половині березня курячі яйця впали в ціні більш ніж на 6%.

На запит «Урядового кур’єра» щодо нинішньої ситуації на цьому ринку  в Антимонопольному комітеті відповіли, що аналізують надану підприємствами інформацію. Однак уже сьогодні запевняють споживачів у тому, що виробники вбачають за можливе не підвищувати оптово-роздрібні ціни на курячі яйця. Свідчення цього — дії сімнадцяти підприємств, серед яких такий велет, як ПАТ «Авангард», що займає понад третину вітчизняного ринку, де за період з 23 лютого по 15 березня ціни знизилися майже на 12 %, а ПАТ «Кіровський» —  на 11 %.

Сировини для крашанок буде вдосталь. Фото Володимира ЗАЇКИ

— На сьогодні інформацію про зобов’язання утриматися від необгрунтованого підвищення цін на курячі яйця перед Великодніми святами надали майже всі підприємства, яким було надіслано рекомендації, — повідомив  перший заступник голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін. —  Нагадаю, наші рекомендації підлягають обов’язковому розгляду тими, кому вони адресовані. У разі порушення законодавства про захист економічної конкуренції комітет відкриватиме справи та накладатиме штрафи на порушників.