ІМПОРТ 

Білорусам заборонили ввозити м’ясо і молоко в Україну через чуму свиней та залишки ветпрепаратів у продукції
 

Україна згідно з рішенням головного державного інспектора ветеринарної медицини Івана Бісюка  з 1 березня тимчасово заборонила ввезення на свою територію м’ясо-молочних продуктів із Республіки Білорусь.

За даними Держветфітослужби України, це пов’язано з тим, що в сусідній країні зафіксовано непоодинокі випадки хвороби свійських тварин на африканську чуму свиней. Також протягом лютого зафіксовано систематичні порушення ветеринарно-санітарних вимог нашої країни щодо імпорту молока та молочних продуктів із Білорусі. Йдеться про те, що в цій продукції постійно виявляли перевищення максимально допустимих норм залишків ветпрепаратів.

Це, як вважає І. Бісюк, свідчить про системні порушення й  недостатній контроль з боку компетентних органів за використанням ветеринарних препаратів.

Можливо, останньою краплею терпіння стало також масове знищення поголів’я свиней у лютому в одному з районів Республіки Білорусь.

Причиною, скоріше за все, стала африканська чума, хоча влада країни подала це як навчання боротьби з хворобою.

Саме цей вид чуми міг потрапити в  країну з Росії (така хвороба бушує в Центральному федеральному окрузі РФ). І враховуючи те, що Білорусь входить до Митного союзу і ветеринарного контролю між нею й РФ взагалі немає, загроза виникнення частих випадків виявлення африканської чуми у Білорусі цілком виправдана.

Як повідомив «УК» директор агенції AgriSurvey Тарас Гагалюк,  у цьому аспекті політики практично немає. «В Луганській області нещодавно було виявлено африканську чуму, довелося вирізати свиней у великій кількості. Можливо, ця хвороба туди потрапила саме з Білорусі. Щодо якості білоруських молочних продуктів, то вже протягом тривалого часу експерти справді виявляли в них перевищення максимально допустимих норм залишків ветпрепаратів. Ми домовимося про перевірки нашими фахівцями виробників молочної продукції в цій країні і намагатимемося якнайшвидше вирішити це питання», — зазначає він.

Чи відбилося рішення української ветслужби на торгівлі білоруськими м’ясо-молочними продуктами в Україні?

Сьогодні відповідати на це запитання ще зарано. Але, за спостереженнями експертів, точки продажу (яких, приміром, є чимало у столиці України) вже другий тиждень поспіль відчувають нестачу товару. Т. Гагалюк припускає, що вони тимчасово припинять свою діяльність, доки всі проблеми не буде розв’язано.

У той же час експерти констатують, що м’ясо-молочна продукція білоруських виробників завжди подобалася українцям своєю якістю. Тож незабаром вони знову її споживатимуть.