АУДИТ

Штрафи за порушення конкуренційного законодавства зросли в півтора раза
 

Серед низки державних контролюючих органів Антимонопольному комітету чи не найпростіше звітувати про свою роботу — порушень у будь-якій сфері життєдіяльності суспільства хоч відбавляй. От якби ще й повноваження мав ширші, зовсім проблем не було б. Адже нині, розслідуючи ту чи ту справу, він користується тільки тими документами, які йому надають, а не тими, які міг добути самостійно.

Від захисту ринків…

 Однак підбиваючи підсумки роботи відомства за минулий рік, виконувач обов’язків голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін на брак повноважень не скаржився. Отримавши майже п’ять тисяч заяв із приводу порушень антимонопольного законодавства, контролери провели понад 1200 перевірок. За їхніми результатами розпочали більш як 730 справ і надали майже 300 рекомендацій щодо припинення порушень. Завдяки цим втручанням громадяни та підприємці заощадили понад 489 млн грн, а порушники чинного законодавства за свої протиправні дії поплатилися чималим штрафом. Його сума сягнула 41 млн грн що в 1,5 раза більше, ніж у 2010 році.

Загалом сума економічного ефекту від діяльності Антимонопольного комітету наблизилася до 0,5 млрд грн, що є найбільшим показником за всю історію існування відомства.

Перевірки віртуальні, штрафи реальні. Фото з сайту otvertka.com

Цифри закономірні, адже торік фахівці комітету припинили 4500 порушень, що на 37,2% більше, ніж рік тому. Найчастіше контролери натикалися на зловживання монопольним становищем (1940 випадків) та антиконкурентні дії органів влади (1000). Щодо останнього, то, проаналізувавши 3200 нормативно-правових актів, які могли вплинути на економічну конкуренцію, органам влади та місцевого самоврядування надали майже 3,5 тис. рекомендацій, спрямованих на розвиток конкуренції і запобігання монополізації ринків.

 Окрім основних завдань щодо захисту конкуренції на товарних ринках, наголосив Р.Кузьмін, у 2011 році перед комітетом стояло завдання захистити права та інтереси кінцевого споживача від зловживань монопольним становищем, антиконкурентних узгоджених дій, недобросовісної конкуренції та антиконкурентних дій органів влади. Особливу увагу контролери звертали на ринки житлово-комунальних послуг, адміністративних, електро- та газопостачання, стисненого та скрапленого газу, продуктів харчування.

Скажімо, у сфері житлово-комунального господарства проведено майже 3 тис. перевірок. Причому як суб’єктів господарювання, так і органів місцевої влади та самоврядування. Зловживань не бракувало, тож за результатами досліджень Антимонопольного комітету щодо діяльності 10 тис. ОСББ главі держави спрямували пропозиції щодо врегулювання порядку передачі їм прибудинкової території в оренду, постійне користування чи у власність.

…до відстоювання інтересів споживачів

 Під пильним контролем були й державні органи та підприємства, які надають адміністративні послуги. Перевіривши майже 4 тисячі структур, найбільше порушень виявили у бюро технічної інвентаризації, ветеринарних службах, медичних закладах, під час оформлення прав на землю та видачі дозволів. Масовість цих порушень спонукала Антимонопольний комітет спрямувати Президентові свої пропозиції щодо їхнього недопущення у подальшому. Зауваження врахували під час розробки проекту Закону «Про адміністративні послуги».

Помітною була діяльність комітету на ринках паливно-енергетичного комплексу. Надано 76 рекомендацій учасникам ринку скрапленого газу, завдяки яким припинилося порушення конкуренційного законодавства. За результатами розгляду справ було запропоновано Мінекономрозвитку та Міненерго створити прозорі механізми ціноутворення через систему аукціонних торгів. У багатьох регіонах припинено порушення на ринку постачання електроенергії за регульованим тарифом. Стабілізовано ціни й на світлі нафтопродукти, щоправда, накладенням штрафів на нафтотрейдерів.

Розглянув комітет 756 заяв про концентрацію суб’єктів господарювання та майже 60 — про надання дозволів на узгоджені дії (дозволи отримали 628 суб’єктів), а також 665 скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель, з яких задоволено майже 230.

 — Щодо планів на 2012 рік, — наголосив Р.Кузьмін, — то комітет планує масштабні дослідження на ринку медичних послуг і лікарських засобів, нафтопродуктів та скрапленого газу, окремих банківських послуг, будівельних матеріалів, продуктів харчування, надання дозволів на торгівлю продовольчими товарами, послуг митниці та послуг обов’язкового технічного контролю транспортних засобів тощо. Маємо намір взяти участь і в поглибленому дослідженні проблем у сфері земельних відносин та незавершеного будівництва житла.