ІНТЕГРАЦІЯ

Сьогодні розпочинається дводенний офіційний візит Миколи Азарова до Брюсселя

 Головною темою переговорів з єврочиновниками стане підготовка до листопадового саміту Україна-ЄС. Київ сподівається, що результатом численних зустрічей українських дипломатів з їхніми європейськими колегами стане ухвалення у листопаді Плану дій щодо скасування безвізового режиму, а під час свого останнього перебування у Гельсінкі Прем'єр-міністр Микола Азаров висловив переконання, що до саміту сторони встигнуть підготувати і угоду про вільну торгівлю.

  Переговорити по щирості

 Тож у Брюсселі Прем'єр має намір застрахувати майбутній саміт від неприємних сюрпризів і самому відверто поговорити з керівництвом ЄС.
 - Вважаю, що сам факт цього візиту - позитивний знак. Те, що глава уряду прагне обговорити в Брюсселі питання підготовки угоди про асоціацію та про зону вільної торгівлі, свідчить: питання євроінтеграції є пріоритетними для України. Тут ми бачимо правонаступництво нинішнього уряду в реалізації конкретних цілей співробітництва України з ЄС. Проте нинішній уряд зосереджує увагу на більш конкретних економічних питаннях, - зазначив у коментарі "УК" доктор політичних наук, професор КНУ ім. Т. Шевченка Григорій Перепелиця.
 
З цією думкою згоден і заступник генерального директора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий, який вважає, що перебування Миколи Азарова в Брюсселі стане ще однією нагодою підтвердити мету України до членства в Євросоюзі. Крім того, вважає експерт, насичена програма перебування Прем'єра включає в себе широке спілкування з різними групами впливу в Брюсселі. "А це надзвичайно важливо напередодні листопадового саміту", - наголосив Валерій Чалий.
 
Щоб усі мали зиск
 
Не секрет, що серед країн-членів ЄС у нас є свої симпатики і ті, кого важко зарахувати до українського лобі в Брюсселі. Зокрема, Німеччина та Франція категорично не підтримують нашого бажання внести до політичної частини Угоди про асоціацію пункт про перспективу членства України в ЄС. Григорій Перепелиця вважає: якщо Київ погодиться прибрати цей пункт з тексту угоди, то вона може бути підписана швидше. Проте, на його думку, цей документ повинен чітко фіксувати політичні перспективи України.
 
- Наразі складнішою виглядає ситуація з угодою про створення зони вільної торгівлі, яка є частиною тексту Угоди про асоціацію, - зауважив Григорій Перепелиця. - Чимало труднощів, пов'язаних із цим документом, перейшли кабінету Миколи Азарова від попереднього уряду. І тут важливо, за якою формулою буде укладена угода. Адже в арсеналі ЄС існує чимало варіантів такого документа залежно від рівня економіки країни, з якою він підписувався. Нам важливо, щоб угода про вільну торгівлю сприяла б розвитку високотехнологічного виробництва в Україні. Крім того, проблемним пунктом угоди є питання захисту прав нашого сільськогосподарського виробника, а також стандартизації. Валерій Чалий віддає належне твердій позиції Прем'єра щодо захисту інтересів українського ринку і також передбачає, що переговори, присвячені створенню зони вільної торгівлі, проходитимуть у Брюсселі складно.
 
Усе піде за планом
 
Імовірність прийняття на листопадовому саміті Плану дій щодо безвізового режиму Григорій Перепелиця оцінює песимістично. Таку позицію він пояснює не лише складними технічними моментами введення безвізового режиму (безпека кордонів, вимоги до закордонних паспортів тощо). "З огляду на процеси стрімкого зближення з Росією і відносної прозорості наших кордонів, Україні навряд чи вдасться підписати цей документ раніше, ніж це зробить Росія", - прогнозує експерт. Натомість Валерій Чалий вважає, що всі документи, у тому числі План дій, які почали готувати ще за попередньої влади, мають хороші шанси бути підписаними в ході саміту.
 
- Головне, як цей план виконуватиметься. Для нас надзвичайно важливо встигнути завершити перехід до безвізового режиму з ЄС до Євро-2012, аби українські вболівальники могли без перешкод поїхати до Польщі, - повідомив аналітик.