СТОЛИЦЯ 

Нові власники стабілізували ситуацію на Лук’янівському ринку  і планують істотно поліпшити умови його роботи

Володимир ДЕМ’ЯНЮК 
для «Урядового кур’єра»

Один з найстаріших у столиці базарів — Лук’янівський ринок у Шевченківському районі — знову запрацював у звичному для підприємців і  жителів навколишніх масивів режимі. Протистояння між попередніми орендарями і новими власниками підприємства перемістились у зали судових засідань. А представники влади офіційно заявили, що змішувати конфлікт з політикою не збираються.

Як розвивався конфлікт

Лук’янівський ринок залишається одним з небагатьох місць у центрі столиці, де звичайні кияни, особливо малозабезпечені, можуть купити свіжі продукти. Кілька років тому базар став об’єктом конфлікту влади Шевченківського району і ТОВ «Лук’янівський ринок» — підприємства, яке орендувало майновий комплекс. У 2010 році Шевченківська райрада продала ринок з аукціону. Його купило ТОВ «Квіткова галявина». Однак не встигли нові власники вступити в права власності, як зіткнулися з небажанням старих орендарів розлучатися з об’єктом. Судові тяжби щодо визнання аукціону недійсним затяглися на два роки. Однак в результаті ТОВ «Квіткова галявина» відстояло свою правоту в судах: на початку березня 2012 року виконавча служба виписала акт прйому-передачі комплексу новим власникам.

Це місце стане найбільш привабливим для клієнтів. Фото Володимира ЗАЇКИ

Почати роботу на ринку вдалося лише в другій декаді травня. Власники ТОВ «Лук’янівський ринок» активно намагалися цьому протистояти, пікетували органи влади, намагалися залучити на свій бік політиків. У Київраді навіть з’явилася ініціатива про створення контрольної комісії з перевірки законності приватизації базару. Минулого тижня на сесії за цю пропозицію  проголосувало всього 24 столичних депутати. Більшість же, ознайомившись з копіями попередніх судових рішень, а також із низкою інших  правовстановлюючих документів, вирішили залишити вирішення  протистояння судам. Тим більше, що ТОВ «Лук’янівський ринок» уже подало черговий позов до Господарського суду Києва про визнання результатів аукціону недійсними.

Минулої п’ятниці на ринку особисто побував голова Киівської міської  держадміністрації Олександр Попов. Він переконався, що підприємство працює в звичному режимі, підприємці перебувають на своїх місцях, а нова адміністрація впорядковує роботу ринку. Після візиту очільник міста зробив  офіційну заяву: місто не підтримуватиме нікого зі сторін протистояння, а на місці базару при жодних обставинах не з’явиться висотка. При цьому він закликав правоохоронців стежити за дотриманням порядку на території ринку.

До проблем —  з рішенням

Генеральний директор ТОВ «Квіткова галявина» Андрій Сірик розповідає: коли компанія тільки почала роботу на ринку, виявила низку системних недоліків, які необхідно виправити для повноцінного функціонування комплексу. Первинна перевірка фінансових та будівельних документів показала: на ринку не вівся достовірний облік підприємців, багато місць були, фактично, нелегальними. А отже, говорити про їхнє належне обладнання чи створення нормальних умов для торгівців, які там працюють, не доводилось. Крім того, на ринку функціонували тіньові схеми оплати орендних місць. «Навіть під час поверхового вивчення ставок оренди, ми з’ясували, що ринок повинен приносити більш як 1 млн грн в місяць. За звітністю ж проходило не більш як 600 тис. грн. Куди дівалась різниця — нам ще належить з’ясувати», — зазначає Андрій Сірик.

З 1 червня підприємці Лук’янівського ринку перегорнуть нову сторінку своєї історії. Вони вперше за довгі роки почнуть укладати з власником торгового комплексу повноцінні  договори оренди, які  передбачають цілком легальні відносини з власником ринку, а також соціальні гарантії. Шанс легалізуватися отримають навіть ті, хто сьогодні змушений ховатися від перевірок і контактів с правоохоронними органами. «Ми також плануємо створити окремі умови для торговців, які продають продукти, вирощені на власних грядках. Нині це повністю нелегальна торгівля. Але право укласти з нами договір буде і в них», — додає Андрій Сірик.

За словами представників компанії, попередні орендарі не вели жодної роботи щодо утримання клієнтів, які отоварюються на ринку. «Все було побудовано навколо того, що це базар біля метро, поряд велика розв’язка, і що люди все одно сюди приходитимуть. Але ж ключовими клієнтами ринку є жителі навколишніх масивів», — зазначає гендиректор ТОВ «Квіткова галявина». За його словами, компанія прийняла рішення впровадити цілу низку проектів, які  приваблюватимуть саме цих клієнтів частіше відвідувати ринок.

Першим таким проектом стане запровадження соціальної картки постійного покупця. Її видаватимуть малозабезпеченим жителям Шевченківського району, які зможуть отримати за нею знижки на всі види продуктів. Крім того, ТОВ «Квіткова галявина» налаштована протягом  місяця відкрити на ринку соціальний магазин, де товари продаватимуться за цінами виробників, без націнок. Користуватися ним також зможуть малозабезпечені громадяни. Обидві ініціативи є, по суті, ноу-хау в цьому бізнесі. Саме тому, вважають в ТОВ «Квіткова галявина», вони повинні бути позитивно сприйняті покупцями.

На ринку проводитимуть і спеціальні святкові акції. Перша з них відбудеться 1 червня, вона буде присвячена Дню захисту дітей. Юним покупцям  роздаватимуть повітряні кульки. «Ми хочемо відійти від сприйняття ринку як суєтливого торжища. Це насамперед місце для здійснення  приємних покупок товарів першої необхідності. Отже нашому покупцю там повинно  бути комфортно», — зауважує Андрій Сірик.