ОФІЦІЙНО 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та «Союз захисту вкладників» звернулися до громадян

У вчорашньому числі «УК» (№55) у статті «Гроші вкладаємо. Далі — як пощастить» більшість експертів досить несхвально висловлювалася щодо підписаного нещодавно Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Вони сходилися на тому, що нова норма цього документа, яка значно розширює права Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), фактично нівелює гарантії повернення депозитів до 150 тис. грн вкладникам комерційних банків.

26 березня ввечері прес-служба ФГВФО розповсюдила офіційну інформацію, що усі заяви про зменшення або скасування встановленої гарантованої суми відшкодування 150 тис. грн є безпідставними та такими, що вводять в оману громадськість.

«З прийняттям Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23 лютого 2012 р. № 4452-IV  порядок встановлення гарантованої суми відшкодування не зміниться і Фонд гарантуватиме кожному вкладнику відшкодування коштів за його вкладами, але не більше суми, встановленої адміністративною радою Фонду, яка на сьогоднішній день складає 150 тис. грн», — зазначається у повідомленні.

Прес-служба ФГВФО також інформує, що чинний закон спрямований на посилення захисту прав вкладників у разі неплатоспроможності  банку, зокрема:

строк здійснення виплати відшкодування скорочується з двох місяців до 7 днів з дня прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку;

строк дії тимчасової адміністрації скорочується з одного року до трьох місяців, а для системоутворюючих банків — з 18  до 6 місяців;

під час дії тимчасової адміністрації не встановлюватиметься мораторій на повернення вкладів фізосіб за безстроковими та строковими договорами, термін яких закінчився, в межах гарантованої суми;

якщо у період дії тимчасової адміністрації вкладник не може отримати свій вклад, включаючи відсотки, протягом 7 робочих днів з дня закінчення терміну дії договору або за безстроковим вкладом, фонд видає банку позику для забезпечення виплат такому вкладникові в межах гарантованої суми.

Тим часом 27 березня «Союз захисту вкладників» оприлюднив власне звернення до українського народу. Він вважає, що Закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» потребує істотного доопрацювання, адже містить низку неприйнятних норм, які можуть значно послабити захищеність інтересів вкладників.

Як вважає голова «Союзу захисту вкладників» Нелі Босієва, гарантована сума відшкодування вкладів (150 тис. грн) повинна бути встановлена законом, а не визначатися фондом, як це пропонує вказаний нормативно-правовий акт. За її словами, організація готує офіційне звернення з цього приводу до Президента України.