ПРЕМ’ЄР-ЛІГА 

Відразу шість клубів здобули перемоги у двох стартових турах 
 

Андре, Бертольйо, Окодува, Кореа, Дуду — список невдалих придбань київського «Динамо» будь-який обізнаний шанувальник біло-блакитних може перерахувати, не заглядаючи у довідники. Хоч би які блискучі аванси видавали вихованцям південно-американського футболу, підписавши фінансово спокусливий контракт, на берегах Дніпра вони не демонстрували навіть дещиці того, на що були здатні.

Явні проколи селекційної служби віце-чемпіонів країни — одна з причин того, що три роки поспіль команда Юрія Сьоміна поступається у чемпіонській гонці своєму головному конкуренту на внутрішній арені. Потенціалу киян виявляється недостатньо і для того, щоб пробитися до кола  учасників групового турніру Ліги чемпіонів.

На цьому фоні чотирирічний контракт, підписаний із португальцем Мігелем Велозу, має вигляд приємної несподіванки. Адже у майстерності 26-річного півзахисника усі бажаючі могли переконатися під час вирішальних матчів чемпіонату Європи в Україні та Польщі. Вихованець португальського клубу «Спортинг» виходив в основному складі європейських бразильців в усіх п’яти поєдинках.

Рік тому Ідейє забив на старті чотири м'ячі, зараз два. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Минулої неділі півфіналіст Євро-2012 дебютував у складі «Динамо». Схоже, колишній захисник столичного клубу Каха Каладзе, який і порадив звернути увагу саме на оборонця італійського «Дженоа», влучив у самісіньку «дев’ятку». У матчі проти «Арсенала» гравець збірної Португалії був одним із кращих на полі у складі переможців.

— «Феєнорду» не варто радіти, — прокоментував результати жеребкування 3-го кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів глава академії «Зеніта» Хенк ван Стеє. — Це важкий жереб. У киян команда дуже сильна фізично. Їм вдаються стандарти, крім того, гравці використовують кілька ігрових схем. У Києві живуть футболом: клуб останнім часом зробив кілька цінних придбань. Якщо бути чесним, то шанси — 70 на 30 на користь киян, — дійшов невтішного для співвітчизників висновку знаний голландський фахівець.

В іншому дербі туру «Дніпро» на виїзді розгромив запорізький «Металург». Ще до перерви господарі залишилися в меншості після вилучення на 43-й хвилині Сергія Сидорчука, й у другому таймі підопічні Хуанде Рамоса скористалися чисельною перевагою. Відзначу екс-динамівця Олександра Алієва, який відкрив лік своїм голам у формі «Дніпра», реалізувавши пенальті.

Третє дербі туру — донбаське — принесло перемогу гостям: донецький «Металург» у рідних стінах поступився луганській «Зорі».

Відзначу вдалий старт «Кривбаса». Зважаючи на те, що Олег Таран очолив команду напередодні старту чемпіонату, дві перемоги поспіль є справжньою несподіванкою.

ТАБЛО «УК»

Прем’єр-ліга. 2 тур

«Кривбас» — «Чорноморець» — 1:0

Гол: Канкава (25)

«Говерла» — «Шахтар» — 1:3

 Голи: Райчевіч (85) — Мхітарян (50), Ілсінью (51), Селезньов (90+2)

«Карпати» — «Іллічівець» — 1:5

 Голи: Ксьонз (40) — Кравченко (12, 15), Федотов (16, 59), Бутко (81)

«Таврія» — «Металіст» — 0:1

 Гол: Соса (53)

«Металург З» — «Дніпро» — 0:4

 Голи: Зозуля (5), Джуліано (62), Алієв (78, з пенальті), Матеус (90+2)

«Волинь» — «Ворскла» — 1:0

Гол: Суботіч (33)

«Арсенал» — «Динамо» — 0:1

Гол: Ідейє (3)

«Металург Д» — «Зоря» — 1:2

 Голи: Соарес (31) — Любеновіч (9), Галюза (81)

Лідери: «Шахтар», «Дніпро», «Зоря», «Металіст», «Динамо», «Кривбас» — по 6 очок.

Бомбардири: Мхітарян («Шахтар»), Джуліано («Дніпро») — по 3 м’ячі.