ТЕЛЕГУМОР

Серед українських розважальних шоу таки є вітчизняний продукт

 

Після тривалої перерви на вулицях «Вечірнього кварталу» знову засвітилися ліхтарі та засяяли вітрини — нещодавно актори запросили глядачів отримати чергову порцію влучного гумору під час телезйомок своїх нових концертів. 

 

Веселий лакмус

Поки заінтригована публіка займала свої місця в залі, кореспондентам «УК» вдалося потрапити за лаштунки і поспілкуватися з артистами. Приглушене світло, необхідний реквізит та міні-костюмерна під рукою — саме тут актори готувалися вийти на сцену. Хтось ще нервово вибігав посмалити цигарку-другу, хтось закінчував марафет, а інші  вже проходжувалися, так би мовити, в образі. Серед них і Олександр Пікалов — автор «Студії Квартал-95».

— Найголовніше, що ми оригінальні в своєму жанрі. В Україні є національні речі, яких немає в інших країнах, — сало, «95 квартал» і демократія, — усміхається артист. — Адже багато хто дивується, як можна так завуальовано і влучно підкреслювати для глядача ті чи інші події. Нас уже не чекають без політики, тому сьогодні такі номери теж будуть, хоча в нас є цікаві соціально-побутові програми. Свого часу, скажімо, у Крилова були байки, в яких кожен міг розгледіти власні риси характеру, вчинки в тому чи іншому персонажі. Ще раніше в королів були блазні, сьогодні це артисти. — Тобто є форма іронії, сарказму, за допомогою яких доносиш до глядача певну думку. Тож цим лакмусом, який реагує на події в Україні є, мабуть, поки що ми.

Учасники «Студії» не приховують, що їх турбує якість шоу та інших програм на вітчизняному телебаченні. «Звичайно, певні фахівці глибоко вивчають усі тенденції українського телеефіру. А мені, чесно кажучи, просто не вистачає «фірми» — набридли російські проекти, час яких давним-давно минув, а наше телебачення, навпаки, їх підхоплює і починає «годувати» ними глядачів, — продовжує Олександр Пікалов. — Слов’янські проекти — російські, білоруські — не мають для нас нічого оригінального. Вітчизняні телеканали просто купують телепродукт, який уже мав рейтинги і які можна надалі прогнозувати. Навіть якщо взяти американський проект — у нас він все одно приймає іншу, оригінальну форму. Тож не треба шукати дешевого непотребу, а натомість прислухатися до талановитих українських авторів і не боятися ризикнути створити новий вітчизняний продукт».

Того вечора актори, як і зазвичай, порадували гостей влучними жартами — не забули про життя наших політиків, зачепили актуальні освітянські проблеми, зокрема спрогнозували, яким буде урок історії в майбутньому. Окрім гумористичних номерів, глядачі мали змогу послухати улюблені хіти Юрія Антонова, отримали заряд гарного настрою від Бориса Моісеєва: «Я кохаю Київ!» — зізнався артист і подякував українським глядачам за гостинність. Також на вогні «Кварталу» завітали Христина Орбакайте та Серга.

У глядацькому залі можна було побачити перших осіб українського політикуму, зірковий склад футбольної команди «Динамо» (Київ) — Олександра Шовковського, Сергія Реброва, Артема Мілевського,  Андрія Шевченка та ін.

Артисти на власному прикладі демонструють, що треба створювати українські проекти. Фото з архіву редакції

Жарти — в кишені

Загалом більшість глядачів вважають «Квартал-95» найсмішнішим шоу країни. І не випадково. Адже всі події, що відбуваються в нашому житті, його автори показують з точки зору здорової іронії та сарказму. Свій телевізійний формат ідеологи шоу позиціонують як інтелектуальний гумор. Причому всі тексти команда пише сама.

— Усе, що ми показуємо, — тільки власне виробництво, — у перерві між номерами концерту розповідає за лаштунками Володимир Зеленський. — За всі роки існування «Кварталу» в нас не працювала жодна наймана людина. Хтось із команди вміє писати монологи, хтось пародії, хтось готує номери, а потім все об’єднується в один проект.

«На наші концерти досить дорогі квитки — і це не від нас залежить, оскільки оренда залу, естрадні співаки, які виступають з нами на одній сцені, дуже дорого коштують, — зізнається Олександр Пікалов. — Тому з трьох концертів останній — найдемократичніший за цінами. Адже ми хочемо, щоб квитки були доступні всім — і пенсіонерам, і студентам».

У цьому сезоні, зізнається Володимир Зеленський, вони написали більше, ніж увійшло до нової програми. Але, за його словами, у хорошої кухарки нічого не пропадає марно. Ті жарти, які не «вписалися» в концерти, стануть сюрпризом для глядачів на Новий рік. До цього свята творча група готує спецпрограму.

Актори пообіцяли, що восени з’являться нові проекти. Своє продовження отримає серіал «Свати», який завоював шалений успіх у глядачів, — це вже буде п’ятий випуск. Абсолютно новий проект — телевізійний серіал «Байки Митяя», створений за мотивами популярних «Сватів», що складається з двадцяти серій. Сценарій написав авторський колектив на чолі з керівником кіновиробництва «Студії Квартал-95» Андрієм Яковлєвим.

До речі, дехто до творчості артистів ставиться скептично, втім, не можна не погодитися, що «Квартал» постійно збирає повні зали глядачів, дивує новими проектами, а головне — це наш, вітчизняний телепродукт.

 

Інна КОВАЛІВ,
Наталія ДОЛИНА,

«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

«Студія квартал-95». Свою творчу діяльність артисти з Кривого Рогу починали з гри в КВК в команді «Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит» та «95 квартал» (за назвою одного з районів рідного міста). В 2003 році на базі команди й створили «Студію Квартал-95», творчий колектив якої реалізує власні  ідеї, створює шоу-проекти, розважальні телепередачі, продюсує та пише сценарії до фільмів тощо.