В Україні з візитом перебувала делегація Комітету у справах Європейського Союзу німецького Бундестагу на чолі з головою Гюнтером Кріхбаумом. З парламентаріями цієї дружньої країни зустрілися Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. 

Глава держави висловив вдячність за пильну увагу Бундестагу до питання мирного врегулювання ситуації на Донбасі й підтримку України у протидії російській агресії та відновленні її територіальної цілісності.

Президент наголосив на важливості політики санкцій щодо агресора: «Санкції — ефективний механізм, який спонукає Росію виконувати мінські домовленості».

Позитивно оцінив Петро Порошенко й результати переговорів з канцлером ФРН Ангелою Меркель, які відбулися в Берліні на початку лютого. Вони підтвердили спільність бачення сторін щодо імплементації мінських домовленостей та продовження санкцій. У цьому контексті Президент наголосив на необхідності збереження єдності Європейського Союзу.

Представники Бундестагу підтвердили, що санкції справді мають вплив. Голова німецької делегації Гюнтер Кріхбаум додав, що «Україна може розраховувати на повну підтримку Німеччини» і запевнив, що санкції залишаться, доки Росія не виконає мінських домовленостей.

Під час зустрічі сторони відзначили принципову важливість продовження Україною курсу на імплементацію широкої програми системних реформ, які сприятимуть зміцненню політичної стабільності, запровадженню системи справедливого правосуддя, втіленню ефективної антикорупційної політики, прискоренню економічного зростання та всебічного зближення з Європейським Союзом.

Окремо Петро Порошенко наголосив на важливості запровадження Євросоюзом безвізового режиму для наших громадян, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Крім того, в контексті обговорення питань енергетичної співпраці Україна розраховує на солідарність Євросоюзу щодо започаткованого РФ проекту «Північний потік-2».

Схожі питання зовнішньої та внутрішньої політики були й у центрі уваги Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Він також висловив вдячність уряду Німеччини на чолі з Ангелою Меркель та парламенту цієї держави за підтримку України у протидії російській агресії та забезпеченні мирного врегулювання становища на сході нашої країни, а також у процесі внутрішніх демократичних перетворень та економічних реформ.

«Ми вдячні за вагомі зусилля канцлера Ангели Меркель для підтримки України, відновлення миру та втілення економічних змін. Дуже важливо, щоб ми зберігали непорушну єдність проти загроз гібридної війни, яку сьогодні здійснює Кремль не лише проти України, а й проти Європейського Союзу», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Адже в реаліях сучасного світу слід бути свідомими, щоб не допустити політичної дестабілізації та роз’єднаності ні в нашій країні, ні серед членів європейської спільноти.

Представники німецького парламенту високо оцінили дії українського уряду у винятково складних зовнішніх обставинах. Гюнтер Кріхбаум запевнив у незмінній підтримці відновлення миру й територіальної цілісності та суверенітету як в окремих районах Донецької й Луганської областей, що перебувають під окупацією, так і в анексованому Криму.

У бесіді йшлося про актуальні питання українсько-німецької співпраці та європейської інтеграції України. Глава уряду закликав німецьких парламентаріїв і надалі сприяти європейській трансформації України й особливо — у впровадженні безвізового режиму для українських громадян.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»