ЄВРОКУБКИ 

Переконливий старт додасть гірникам упевненості перед двобоєм з «Ювентусом»

Павло КУЩ,
Валерій РЕКУНОВ,

«Урядовий кур’єр»

Рік тому гірники провалили Лігу чемпіонів. Потрапивши в одну групу разом із пітерським «Зенітом», португальським «Порту» та АПОЕЛом з Кіпру, вони не тільки не впоралися із завданням на осінь — потрапити до 1/8 фіналу, а й підопічні Мірчі Луческу посіли останнє місце в своєму квартеті і не пробилися навіть до втішного турніру Ліги Європи.

Напередодні чергового євростарту — восьмого в історії клубу, у Донецьку  наголошували, що фіаско-2011 залишилося в минулому, і футболісти готові продемонструвати свій потенціал. Це були не просто слова. Ярослав Ракицький та його партнери потужно почали новий сезон, видавши на-гора переможну дев’ятиматчову серію в чемпіонаті України. Шість із них червоно-чорні здобули з великим рахунком.

Минулого сезону кращим бомбардиром країни став Євген Селезньов з більш ніж скромним показником результативності. Цьогоріч Генріх Мхітарян почав переписувати рекорди відразу зі старту — 12 забитих м’ячів у дев’яти турах. Гравець атакуючого плану, який починав грати у вірменському «Пюніку», продовжив кар’єру в донецькому «Металурзі». Тут на нього і звернули увагу селекціонери «Шахтаря».

У складі незмінного чемпіона країни останніх років 23-річний хлопець замінив автора переможного гола в фіналі Кубка УЄФА — бразильця Жадсона, який повернувся на батьківщину — Мхітарян прискорює гру і створює гольові моменти для своїх партнерів, — вважає Мірча Луческу. — Але може і сам завершити комбінацію влучним ударом. Він універсальний футболіст, тому ефективно проявляє себе і в середині поля. Сьогодні Генріх може стати нашим ключовим гравцем, хоча наразі маємо й не менш важливих — Срна, Фернандіньо, Вілліана чи Ракицького. Але прогрес Мхітаряна — наш величезний крок вперед. На мою думку, його чекає дивовижна кар’єра.

Аванси головного тренера Мхітарян взявся виправдовувати вже на старті нової чемпіонської Ліги. Забити у ворота непоступливих данців господарям поля вдалося лише двічі. І щоразу привітання партнерів приймав саме гравець збірної Вірменії.

— Мірча Луческу дозволяє мені імпровізувати на футбольному полі, з’являючись на будь-якій позиції, — розповів журналістам кращий гравець поєдинку за версією УЄФА. — Особливо мені подобається підключатися до атак: можу і сам пробити, і віддати гостру передачу партнерові. Загалом намагаюся робити все, аби команда перемогла.

У свою чергу Мірча Луческу відзначив впевнені дії в обороні, завдяки чому господарі поля

 фактично не дозволили створити біля своїх воріт жодного гострого моменту.

 ТАБЛО «УК»

Ліга чемпіонів

Група Е

Шахтар (Україна) – Норшелланн (Данія) – 2:0

Голи: Мхітарян (44, 76)

Челсі (Англія) – Ювентус (Італія) – 2:2

Голи: Оскар (30, 33) – Відаль (38), Куальярелла (80)

2 жовтня. Ювентус – Шахтар, Норшелланн – Челсі.

Група F

Лілль (Франція) – БАТЕ (Білорусь) – 1:3

Голи: Шеджу (60) – Володько (6), Родіонов (20), Олехновіч (43)

Баварія (Німеччина) – Валенсія (Іспанія) – 2:0

Голи: Швайнштайгер (38), Кроос (78)

Селтік (Шотландія) – Бенфіка (Португалія) – 0:0

2 жовтня. БАТЕ - Баварія, Валенсія - Лілль.

Група G

Барселона (Іспанія) – Спартак (Росія) – 3:2

Голи: Тельо (14), Мессі (72, 80) - Дані Алвес (29, автогол), Ромуло (59),

Селтік (Шотландія) – Бенфіка (Португалія) 0:0

2 жовтня. Спартак - Селтік, Бенфіка - Барселона.

Група H

Манчестер Юнайтед (Англія) – Галатасарай (Туреччина) – 1:0

Гол: Керрік (7)

Брага (Португалія) – ЧФР (Румунія) – 0:2

 Голи: Бастос (19, 34)

2 жовтня. Галатасарай - Брага, ЧФР - Манчестер Юнайтед .