ФУТБОЛ 

Кубковий фінал на «Олімпійському» став яскравою прелюдією до Євро-2012
 

Уболівальники звикли, що головну роль в наступальних діях гірників грають чарівники м’яча з Південної Америки. Не випадково один з донецьких бразильців Вілліан зацікавив тренерський штаб лондонського «Челсі» і вже влітку може опинитися у складі фіналіста нинішньої Ліги чемпіонів.

Кубкове донецьке дербі в українській столиці продемонструвало ще одну прикметну рису в організації командних дій дружини Мірчі Луческу. Коли суперник обирає відверто захисний варіант гри, розхитати цей мур гравцям атакувальної ланки допомагають не тільки «крила атаки» донеччан — Разван Рац та Даріо Срна, а й центральні захисники.

Найсильніша сьогодні пара стоперів вітчизняного футболу Олександр Кучер — Ярослав Ракицький допомогла господарям поля зламати опір київських динамівців у вирішальному матчі 26 туру чемпіонату країни. Згодом проти «Таврії» за нічийного рахунку могутній постріл 22-річного Ярослава дав змогу гірникам дотиснути підопічних Семена Альтмана. Долю кубкового фіналу в додатковий час знову вирішили центральні захисники збірної України.  Ракицький у своєму фірмовому стилі вгатив з лівої, а Олександр Кучер першим встиг на добивання після сейву Бандури — 2:1.

«Шахтар» завоював восьмий у своїй історії Кубок України і зробив передостанній крок до повторення торішнього золотого дубля. Для цього команді Мірчі Луческу потрібно 10 травня виграти в останньому турі національного чемпіонату в аутсайдера першості — «Олександрії».

Румунський фахівець став найтитулованішим тренером в історії турніру, випередивши Валерія Лобановського та Віктора Прокопенка, які по три рази приводили свої команди до тріумфу в Кубку України.

Варто нагадати, що востаннє переможець кубкового розіграшу отримував почесний трофей на центральній арені країни в травні 2007-го, коли київські динамівці виявилися сильнішими за гірників, — 2:1.

Гірники готові перемагати на двох фронтах. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Андрій П’ятов та його партнери, які вп’яте за останні шість років грали у кубковому фіналі, на початку травня завоювали свій восьмий кубковий  титул. Рекордсменом країни залишається київське «Динамо» — дев’ятиразовий володар трофея.  Нагадаю, що в цьому сезоні жереб звів на кубковій стежці грандів українського футболу вже в 1/8 фіналу. У рідних стінах — на полі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського підопічні Юрія Сьоміна поступилися майбутньому володареві почесного призу — 2:3. Динамівці вже чотири сезони поспіль не можуть підкорити кубкову вершину.

З перемогою у фінальному матчі Кубка України вболівальників, керівництво, команду та тренерів футбольного клубу «Шахтар» привітав Президент України. Віктор Янукович побажав команді натхнення та перемог у майбутньому.

ТАБЛО «УК»

Кубок України. Фінал

Київ. НСК «Олімпійський»,

47 314 глядачів.

Металург Д — Шахтар — 1:2

Голи: Морозюк (69) — Тейшейра (23), Кучер (104)

  Прем’єр-ліга. 30 тур

10 травня зустрічаються:

Ворскла — Металіст   Дніпро — Карпати   Шахтар — Олександрія   Динамо — Таврія   Волинь — Зоря   Кривбас — Арсенал   Чорноморець — Оболонь    Іллічівець — Металург

ПРЯМА МОВА
                                   
Мірча ЛУЧЕСКУ,

головний тренер «Шахтаря»:

— Це був надзвичайно видовищний матч. Справжній спектакль, який сподобався глядачам. Зізнаюсь, я не чекав такого опору суперників. Вони заслужили оплески, добре підготувавшись до цього вирішального поєдинку. Однак ми все одно були більш організовані, наполегливі в атаці та справедливо виграли.

                                   
Володимир П’ЯТЕНКО,

головний тренер «Металурга»:

— Спочатку ми знітилися перед майже заповненими трибунами НСК «Олімпійський», однак потім зрозуміли, що можемо грати на рівних із «Шахтарем». Гадаю,  фінал вийшов дуже хорошим: кожен гравець на полі віддав усі сили.

 

                                   
Даріо СРНА,

капітан «Шахтаря»

— Наші вболівальники вже звикли до того, що команда щороку щось виграє, тому не хотілося порушувати традицію. Але фінальна гра вийшла дуже важкою. За рахунку 1:1 команда показала характер і перемогла в додатковий час. На мій погляд, найкращим гравцем фінального матчу став воротар наших суперників Олександр Бандура.