ВДАЛИЙ ПОЧАТОК

Вольова перемога збірної України на старті домашнього Євро додала нашим футболістам упевненості 

 

Дебют синьо-жовтої дружини на чемпіонатах світу вийшов — гірше не придумаєш. На полі «Центральштадіону» у Лейпцизі на підопічних Олега Блохіна боляче було дивитися: вони змушені були чотири рази починати із центра поля після влучних пострілів по воротах Олександра Шовковського іспанських зірок — Хабі Алонсо, Фернандо Торреса та двічі Давіда Вільї. Трапилася ця сумна подія 14 червня 2006 року на старті Кубка світу в Німеччині.

Го-о-ол! Фото з сайту  www.skyscrapercity.com

Шість років потому під керівництвом того самого головного тренера українська збірна провела свій перший матч фінального турніру чемпіонату Європи. У стартовому складі на поле вийшов квартет учасників німецького мундіалю — Анатолій Тимощук, Олег Гусєв і два Андрії — Воронін та Шевченко.

Суперник — Швеція. Команда, суперництво якої з титулованими голландцями, стало прикрасою відбірного турніру до континентальної першості. Пряму путівку в Україну та Польщу завоювали діючі віце-чемпіони світу. Але ступінь конкуренції в групі виявився настільки високим, що «Тре Крунур», фінішувавши слідом за голландцями, потрапила на Євро-2012 як краща команда серед тих, хто посів другі місця.

Ще гол!

Особливі надії шанувальники скандинавської збірної, звичайно, покладали на свою найяскравішу зірку. Форвард італійського «Мілана» Златан Ібрагімович проти екс-гравця «россо-нері», який повернувся до рідного клубу Андрія Шевченка. Так могла виглядати афіша поєдинку першого туру в групі D.

У першому таймі капітани обох команд змарнували свої моменти. Динамівська «сімка», якого вивели на ударну позицію Ярмоленко і Воронін, замість того, щоб віддати гольову передачу на вільного Коноплянку, пробив повз ворота. У свою чергу, технічно звільнившись від опіки наших центральних захисників, Златан цілив головою у дальній кут — господарів врятувала штанга.

Шеченко  — Блохіну: «Це тільки початок!». Фото з сайту dynamo.kiev.ua 

Свій шанс кращий бомбардир італійської Серії А використав на початку другої половини зустрічі — 0:1. Зазначу, що результативна атака гостей пішла з флангу Євгена Селіна, який зазнав ушкодження і чекав на допомогу лікарів. Зазвичай, відкривши рахунок, підопічні Еріка Хамрена потрапляють в улюблену стихію — гру на контратаках. Цей цілком вірогідний сценарій поламав блискучий рейд через все поле Олега Гусєва, який грав на позиції правого захисника. Далі все вирішила тонка взаємодія динамівського дуету: Шевченко головою замкнув вивірену подачу Ярмоленка.

Цього спекотного вечора на полі рідної для себе арени «Олімпійського» володар «Золотого м’яча»-2004 зіграв, як у свої найкращі часи. За кілька хвилин він удруге змусив капітулювати воротаря шведів Андреаса Ісакссона — цього разу капітану асистував Євген Коноплянка. Ключовий епізод матчу виглядав символічно: під час розіграшу кутового Шевченка опікав саме Златан Ібрагімович.

— Дуель Златана Ібрагімовіча та Андрія Шевченка стала ключовим епізодом гри між Україною та Швецією, — вважає відомий російський експерт Євгеній Ловчев. — Двадцять футболістів бігали, а два майстри робили гру — я про Андрія та Златана. Таким людям, як Шевченко, бог подає. Здавалося, і в «Динамо» він не завжди виходить в основі, і травми його замучили, але він видав такий фантастичний матч.

На думку колишнього захисника московського «Спартака» та збірної Радянського Союзу, підтвердилися слова Олега Блохіна, що зараз у нього команда відрізняється від тієї, що була в 2006-му.

— Ця збірна більше націлена на атаку. Шведи ж спочатку грали на контратаках, а потім так люто штурмували ворота господарів, що, щиро вболіваючи за українців, мені інколи було шкода і шведів, — зізнався він.

РЕЙТИНГ

Наш капітан — кращий

Українець Андрій Шевченко, який забив 2 голи, що принесли українській команді перемогу над Швецією, очолив рейтинг кращих гравців Євро-2012 за підсумками першого туру групових турнірів за індексом Castrol EDGE, повідомляє офіційний сайт УЄФА.

Індекс А.Шевченка становить 9,70. На другому місці швед Златан Ібрагімовіч (9,57), на третьому — росіянин Алан Дзагоєв (9,52).

Варто зазначити, що при розрахунках індексу Castrol EDGE враховується будь-який пас, сейв чи удар гравців, які сприяли здатності забити гол суперникам, чи попередити гол у власні ворота. 

 

ПРЯМА МОВА

Олег БЛОХІН,
тренер збірної України

«Хочу привітати хлопців з перемогою, вони вистояли в дуже важкому матчі. Гра складалася важко: коли нам забивали перший м’яч, наші гравці зупинилися, сподіваючись, що суперник виб’є м’яч в аут. Але у цьому випадку правило чесної гри не спрацювало. Згодом ми мали істотну перевагу в швидкості й тактиці. Такої гри я чекав від усієї команди, а капітан Андрій Шевченко відмінно зробив свою справу.

Чи може команда додати? Сьогодні відчувалося величезне нервове напруження, тому припустилися помилок наприкінці зустрічі. Навіть після стартового успіху не вважаю нашу команду фаворитом. Ми йдемо своїм шляхом, на перший план зараз виходить стратегія».

Андрій ШЕВЧЕНКО,
капітан збірної України

«Я відчуваю себе на десять років молодшим. Ще взимку не уявляв, що зможу зіграти на Євро, бо мав великі проблеми з коліном та спиною. Багато людей мені допомагали — повинен їм щиро подякувати. Це, напевно, була моя найкраща гра за останні сім-вісім місяців. Це пам’ятний день для України. Ми мусимо виходити з групи, але попереду два дуже важкі поєдинки».

Анатолій ТИМОЩУК,
півзахисник збірної України

«Це був драматичний матч, який ми виграли завдяки тому, що були однією сім’єю. Вболівальники на стадіоні нас підтримували просто неймовірно. Хлопці пережили унікальні емоції — вони були схожі на ті, що ми мали на чемпіонаті світу-2006 в Німеччині».

Андрій ВОРОНІН,
нападаючий збірної України

«Сьогодні нам став у пригоді досвід виступів на ЧС-2006. Не дарма Олег Блохін говорить, що треба поєднувати в команді молодих гравців та ветеранів. Так, молоді хлопці трохи нервували, але у них ще все попереду. У такому швидкоплинному турнірі для нас кожен матч — вирішальний».

Лоран БЛАН,
тренер збірної Франції

«Ми трохи розчаровані тим, що не зуміли перемогти в стартовому турі. Суперник дуже потужно зіграв у перші двадцять хвилин матчу і зумів покарати нас за те, що ми дуже повільно запрягали. Однак надалі Франк Рібері та його партнери атакували значно більше, ніж збірна «Трьох левів». Надзвичайно важливо було не поступитися у першому поєдинку команді, яка є найкращою за світовим рейтингом у нашому квартеті. Загалом ми грали добре, але не зробили достатньо для того, щоб перемогти».

Рой ХОДЖСОН,
тренер збірної Англії

«Ми довели, що залишаємося збірною, з якої всі повинні рахуватися. Тепер попереду Швеція та Україна. Під час підготовки до фінального турніру ми зіграли надто мало матчів, щоб стати насправді видатною командою. До того ж, ми вимушені обходитися без Вейна Руні — форварда, якого я вважаю видатним футболістом».

 

ПРОГНОЗИ

Євгеній ЛОВЧЕВ,
футбольний експерт

«У складі збірної Франції багато майстрів екстракласу. Досить назвати свіжеспеченого володаря Кубка чемпіонів Флорана Малуда з лондонського «Челсі», фіналіста Ліги чемпіонів у складі мюнхенської «Баварії» Франка Рібері, одну з найяскравіших зірок мадридського «Реала» Каріма Бензема, переможців англійської Прем’єр-ліги у складі «Манчестер Сіті» Саміра Насрі і Гаеля Кліші.

Але на такому напруженні і могутньому душевному пориві хлопці Олега Блохіна можуть зачепити свій шанс, стати першими або другими у групі і пробитися до чвертьфіналу».

Анатолій ТИМОЩУК,
півзахисник збірної України:

«У другому турі групового турніру нас чекає Франція. Під час зустрічі з англійцями найактивнішим гравцем у складі команди Лорана Блана був Самір Насрі. Чемпіони Європи-2000 продемонстрували високоякісний футбол. Зараз хлопцям треба добре відпочити, забути про стартовий успіх і ретельно готуватися до наступної гри. Ми повинні зробити все, щоб захистити позицію лідера, яку посідаємо зараз».
 

Олександр ЗАВАРОВ,
екс-гравець київського «Динамо» та збірної СРСР

«За останні роки у Франції зросло надзвичайно талановите покоління гравців, яке прагне міжнародного визнання. Поруч з молодими талантами вистачає і досвідчених виконавців, яких не варто зайвий раз представляти — Насрі, Рібері, Бензема. Саме завдяки лідерам «трикольорові» мали величезну перевагу в ударах під час зустрічі з англійцями — 19:3. Однак на старті наші головні конкуренти втратили по два очки. Нічия — 1:1 на старті може зіграти злий жарт з обома командами. Цією надзвичайно сприятливою у турнірному плані ситуацією мають сповна скористатися Тимощук та його партнери. Не варто забувати, що на полі «Донбас Арени» українців цілком влаштує і нічия».

Патріс ЕВРА,
захисник збірної Франції

«Нашу команду, як і Англію, експерти записали до фаворитів. Але два інших учасники квартету D здатні піднести сюрприз. У п’ятницю нам доведеться протистояти збірній господарів. Це завжди непросто. Але, сподіваюся, українці зіграють у відкритий футбол, на відміну від англійців, які сповідували ігрову манеру лондонського «Челсі». У цьому випадку нам буде простіше».