СИТУАЦІЯ

На ринку алкоголю та тютюну виявлено 4626 порушень

Фахівці Державної податкової служби (ДПС) за сім місяців цього року провели 3611 перевірок   підприємств, які працюють на ринку алкоголю та тютюну. Результати вражають: порушень виявлено 4626. Тобто їх навіть більше, ніж самих перевірок. А це означає, що на деяких об’єктах законодавство ігнорували неодноразово. За протиправні дії порушники розплатилися штрафом понад 65 млн грн. Однак, судячи з кількості зловживань, це для них не гроші.

«Зорепад» відібраних ліцензій

Контролери карали не лише виробників, а й торговців підакцизними товарами. У не чистих на руку підприємців відібрали майже 15,6 тис. ліцензій, які дають право на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном. Окрім того, анулювали ще 62 ліцензії на право оптової торгівлі спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Причинами, які спонукали податківців до таких дій, стали продаж цих товарів  у не призначених для реалізації місцях та їх відпуск неповнолітнім, несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 днів з моменту її призупинення, а також відповідна заява самого суб’єкта господарювання. Однак найнеприємніше те, що 886 ліцензій анулювали за продаж алкоголю та тютюну неповнолітнім. А це ж лише ті, що попалися на гарячому.

Можливо, саме через велику кількість гравців на цьому ринку тут важко навести лад. За даними податкової служби, протягом семи місяців цього року в Україні була чинною 186 231 ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. А ще ж діють 510 дозволів, що надають право на оптову торгівлю спиртами, алкоголем та тютюном.

Їх так багато, мабуть, не лише тому, що охочих займатися цим бізнесом не бракує, а й через необхідність наповнити бюджет. Адже саме від ліцензування роздрібної торгівлі підакцизними товарами надходять найбільші суми до  місцевих скарбниць: за січень—липень цього року — понад 369 млн грн. Ще 78,2 млн отримано від ліцензування оптової торгівлі.

Очам не вірю — все це фальсифікат. Фото з сайту madeinpiter.ru 

Контролери підозрюють, підконтрольні не виправдовуються

Однак варто підрахувати й ту шкоду, якої завдає неконтрольований збут алкоголю та тютюну не тільки окремим громадянам, а й суспільству загалом. Від махінацій із підакцизними товарами бюджет недоотримує значні суми. Голова ДПС  Олександр Клименко на нещодавній зустрічі із представниками тютюнової та лікеро-горілчаної індустрії зажадав, аби вони відмовилися від схем мінімізації податків.

Свої підозри він мотивував тим, що дані про обсяги виробництва та реалізації підакцизної продукції не відповідають платежам до бюджету. Мовляв, надходять  суми, значно менші за розрахункові цифри,  які грунтуються на результатах господарської діяльності операторів ринку тютюну й алкоголю.

Про наявність мінімізаційних схем свідчать диспропорції між імпортом сировини та офіційними даними про обсяги  випущеної продукції. Скажімо, сигаретних фільтрів на деякі фабрики інколи завозять у 20 разів більше, ніж потрібно для випуску задекларованої партії сигарет. На основі цієї статистики у податковій зробили висновок, що понадпланова сировина йде на виробництво контрафактної продукції, яка ніде не враховується.

Крім того,  горілчані та тютюнові магнати завищують витрати на маркетингові послуги, а також продають лікеро-горілчану продукцію за договором комісії. А це, на переконання О. Клименка, саме ті схеми, які потрібні компаніям для  зменшення сплати ПДВ та податку на прибуток. На підтвердження його слів — статистика: лише за тиждень профілактичних заходів податківці додатково мобілізували до бюджету 100 млн грн. Загалом же кажуть, що частка нелегальної алкогольної продукції сягає 15%.

Намагання поспілкуватися з виробниками тютюнової продукції успіху не мали.  Спочатку на одній із фабрик зголосилися відповісти на письмовий запит, згодом запевнили, що надішлють висновок усієї галузевої асоціації, а через тиждень відмовилися будь-що коментувати. Чи справді звинувачення податкової влучили у яблучко, а чи державних контролерів настільки бояться, що «йти на ви» ніхто не відважився, можна лише гадати.

Зате вже є результати роботи податкової за серпень. У них ідеться про стрімке зростання сплати акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів. Зокрема до загального фонду державного бюджету надійшло  2,4 млрд грн  цього платежу, що перевищує показник аналогічного періоду минулого року на 16,6%, або на  342,9 млн.

 За оцінками фахівців податкової, такого результату вдалося досягти завдяки двом чинникам: активізації боротьби з незаконними виробництвом та торгівлею алкоголем і тютюном, а також підвищенню ставок на  алкогольні напої та тютюнові вироби на 8,9% та 15% відповідно. Загалом за січень—серпень  надходження акцизного податку становили 15,4 млрд грн, що на 1,5 млрд більше, ніж за аналогічний період торік.