ЕФЕКТИВНІСТЬ

Чернігівські митники стабільно наповнюють бюджет

Найкращий сервіс — швидкий і ненав’язливий. Саме такої досконалості в обслуговуванні клієнтів прагнуть досягнути в усіх цивілізованих країнах. Це стосується і такого серйозного контролюючого органу, як митниця.

Час швидкостей

Нарощення обсягів експортно-імпортних операцій на Чернігівщині у порівнянні з попереднім роком зросло майже на третину. Експортувалися паперові та картонні вироби, текстильні матеріали, деревина, котли та машини, зерно, готові харчові продукти тощо. Найактивнішими партнерами  зовнішньоекономічної діяльності були як близькі сусіди (Російська Федерація і Республіка Білорусь), так і віддалені (Німеччина, Туреччина, Італія, Польща, Бразилія). Тож працівники Чернігівської митниці мали великий шмат роботи, створюючи сприятливі умови для швидкого і успішного проходження митного контролю. І це значною мірою спрацювало на наповнення державного бюджету, до якого перераховано 1 млрд 838 млн грн, що удвічі більше, ніж у 2010 році. Будь-які зовнішні торговельні операції, оформлені вчасно і якісно, на законних підставах, є стимулом для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності до ширшої співпраці, наголошувалося на підбитті підсумків року, що минув.

Однак не всі резерви вже використано. Попри те що в рамках адміністративної реформи кількість працівників скорочено на 15%, створення комфортних умов для клієнтів лишається незмінним правилом. Задля цього 65% посадових осіб митних органів України безпосередньо задіяні в процесі оформлення документів. При цьому курс береться на перехід до одноосібного митного обслуговування. Це висуває достатньо суттєві вимоги до професійної підготовки співробітників, але значно скорочує процес. Так, на кінець року час оформлення митних декларацій зменшився у кілька разів, а по Чернігівщині цей результат навіть кращий, ніж у середньому по Україні. Однак недоліки у роботі є, й на них треба реагувати.

З цією метою за ініціативою голови Державної митної служби минулого літа почав діяти моніторинговий центр. Якщо раніше головна увага приділялася пунктам пропуску митного кордону, то тепер — здійсненню митних оформлень внутрішнього режиму. Тобто почали моніторити в режимі он-лайн картки митного оформлення, ефективність направлень щодо здійснення вилучення митної вартості, класифікації товару, визначення країни  походження, інакше кажучи — ефективність здійснення процедур: нині синиця в руках уже нікого не влаштовує.

Іноді перевозять … повітря

На бюджет працює також боротьба з контрабандою та митними правопорушеннями. Упродовж минулого року, за словами начальника Чернігівської митниці Олександра Іванова, спільно з правоохоронними та контролюючими органами області було проведено 377 оперативних заходів, внаслідок чого порушено адміністративні справи на суму 3,7 млн грн та  одну кримінальну — на 1,4 млн грн. У взаємодії із сектором УкрБюро Інтерполу УМВС України в регіоні виявлено та перекрито два нелегальних канали переміщення товарів через територію держави.  

Результативною була також взаємодія з УБОЗ УМВС України в області. Приміром, поблизу митного поста «Сеньківка» затримано транспортний засіб, що згідно з документами прямував з Угорщини транзитом через територію України до Росії з вантажем, перерахованим як «косметичні засоби, приймальна телевізійна апаратура, комплектуючі до комп’ютерів» у кількості 1722 місця на суму 18 207,35 дол. США. Під час огляду у вантажних відсіках було виявлено… абсолютний порожняк. При цьому цілісність митного забезпечення пошкоджена не була. За цим фактом порушено кримінальну справу на суму 1 449 528 гривень.

Упродовж  року співробітниками митниці виявлено та припинено 945 спроб незаконного переміщення через митний кордон України товарів та предметів на загальну суму понад 36 мільйонів гривень.  Цю роботу О. Іванов вважає такою, що потребує поліпшення: підвищення ефективності аналітично-пошукової роботи з виявлення порушень митного законодавства, забезпечення якості документування правопорушень тощо.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій СЬОМКА,
директор департаменту
організації митного контролю
та оформлення Держмитслужби:

— Переходимо на аналітичні засади нашої роботи. Нам вдалося зробити перші кроки для створення сприятливих умов для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Ми допомагаємо їм здійснювати оформлення документів вчасно, законно і швидко. Важливим моментом удосконалення процесів митного контролю та оформлення є запровадження процедури електронного декларування для підприємств та попереднього документального контролю вантажів у пунктах пропуску через митний кордон України.  Наш обов’язок — організація достатнього державного сервісу для законослухняних і прозорих державних суб’єктів.