Давно відшуміло свято Перемоги. Але на Пагорбі Слави в Черкасах ще й досі відчувається святковий дух, турбота нащадків про те, щоб не згасала пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив сьогоднішній мирний день. Про них нагадує й монумент «Батькіщина-мати», встановлений тут на честь визволителів ще в 1977 році. 

Як вважають у Черкаському міськвиконкомі, монумент сумлінно доглядають, щороку проводять його ремонт та косметичні роботи. Ось і нинішньої весни на це витратили 45 тисяч гривень. Проте не всі в місті поділяють таку впевненість. Зокрема, про те, що десятиметровий монумент, якому вже пішов 34-й рік, може й далі безпечно стояти на своєму місці без ремонтних робіт. В обласній організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури вже давно б’ють на сполох. 

Так, заступник голови обласної організації товариства Василь Люленко вважає, що монумент ризикує повторити долю пам’ятника засновникам Києва, який обвалився, «адже металевий каркас всередині скульптури давно поіржавів. Туди останнім часом мало хто заглядає. Ще 2000 року правління товариства написало два листи в міськвиконком з цього приводу. Однак відповіді нема й досі. Ще тоді члени компетентної комісії з архітекторів, будівельників та інших фахівців, куди входив і я, склали акт про стан споруди, в якому об∂рунтовувалася необхідність ремонту. Та й фундамент під десятиметровою скульптурою ненадійний», — зазначає посадовець.

Він також просить звернути увагу на те, що скульптура вже помітно похилилася праворуч. Але у владі кажуть: так і було. Мовляв, ще під час монтажу монумент добряче перекосило. Не раз охоронці пам’яток особисто зверталися до тодішніх керівників міської влади, однак вони коштів на ремонт так і не відшукали. За найскромнішими підрахунками, зараз на це може піти від 300 до 500 тисяч гривень. 

У міськвиконкомі, однак, не спішать поділяти тривогу за ситуацію з пам’ятником. Зокрема заступник міського голови Олексій Леонов каже:

— Працюю у міськвиконкомі вже два роки, але ніхто до мене з цього приводу не звертався. У міському комбінаті комунальних підприємств, який опікується станом пам’ятника, також не бачать підстав для тривоги. За потреби ми обов’язково проведемо обстеження.

Отож питання лишається відкритим. Добре, якщо скульптура ще стоятиме, але чому б не дослухатися до порад фахівців і не обстежити її стан?