ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Перший успіх гірники святкували у матчі, який уже нічого не вирішував

На початку футбольної осені  важко було повірити, що у  далеко не найсильнішому за складом квартеті єдиною командою, яка без поразок дійшла до останнього туру, був чемпіон Кіпру. А єдиний клуб, що не здобув у п’яти зустрічах жодної перемоги, — чемпіон України. Лише коли АПОЕЛ уперше в історії забезпечив собі вихід до  плей-оф Суперліги, він зміг розслабитися. У цій ситуації сказати, що наостанок команда Мірчі Луческу гучно грюкнула дверима, прощаючись із престижним турніром, було б явним перебільшенням.

Робити це треба було значно раніше. Та  у ключовому поєдинку проти «Порту» на полі «Донбас Арени» гірники мали вигляд розібраної команди. Генріх Мхітарян і Фернандіньо ніяк не могли взяти м’яч під свій контроль у центрі поля. Такий тонкий і технічний виконавець, як Вілліан, з 26 передач вісім віддав у ноги португальців.

Відомий у недалекому минулому захисник «Шахтаря» Володимир П’яних звернув увагу, що у  більшості єврокубкових матчів помаранчево-чорні припускалися типової помилки: після невдалої атаки половина гравців не повертається на свою половину поля, залишаючи воротаря Олександра Рибку напризволяще.

Слідом за «Ворсклою» євроарену залишили гірники. Фото з сайту shakhtar.com

Своя версія провального виступу в Лізі чемпіонів у головного тренера.

— Шкода, та на сьогодні «Шахтар» останній, — змушений був визнати очевидне Мірча Луческу. — Але це  не відображає реалій — у  багатьох іграх ми показували, що є кращою командою групи. На початку групового раунду заслуговували на ліпші результати, та футбол не завжди справедливий. Ми заплатили за наші помилки, хоча протягом турніру створили майже 50 гольових моментів. АПОЕЛ із його надійним захистом виявився сильнішим за нас. Я дуже розчарований... Сумно, що ми не йдемо далі, особливо враховуючи рівень донецьких виконавців.

У групі G команда Лучано Спалетті утримала стратегічно дуже важливу нульову нічию в «Порту». Жеребкування стадії плей-оф Ліги чемпіонів та Ліги Європи відбудеться 16 грудня.

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи, 6 тур
АПОЕЛ — Шахтар — 0:2
Голи: Луїс Адріано (62), Селезньов (78)
Порту — Зеніт — 0:0

Група G

                 І     В     Н     П     М     О

АПОЕЛ   6     2     3     1     6-6   9

Зеніт        6     2     3     1     7-5   9

Порту      6     3     2     2     7-7   8

Шахтар     6     1     2     3     6-8   5

Група H
Барселона — БАТЕ — 4:0
Вікторія (Пльзень) — Мілан — 2:2
Барселона — 16 очок, Мілан — 9, Вікторія — 5, БАТЕ — 2.

Група E
Генк — Байєр — 1:1
Челсі — Валенсія — 3:0
Челсі — 11 очок, Байєр — 10, Валенсія — 8, Генк — 3.

Група F
Боруссія (Дортмунд) — Марсель — 2:3
Олімпіакос — Арсенал — 3:1
Арсенал — 11 очок, Марсель — 10, Олімпіакос — 9, Боруссія — 4.