СВЯТИНІ

Пам'ятка історії залишається під захистом закону

Після рішення уряду про передачу заповідника "Софія Київська" у сферу управління Міністерства культури дощем посипались чутки про подальшу незавидну долю української святині.

- Тим часом, - сказав на зустрічі з журналістами міністр культури Михайло Кулиняк, - нічого надзвичайного не відбулося. Згідно з указом Президента України, "Софія Київська" з 1994 року підпорядковувалась нашому міністерству. Проте 1996 року її з-під опіки профільного міністерства вивели. Тепер усе повертається на свої місця.

Міністр повідомив, що жодних звернень про передачу собору до конфесій не було. На раді церков, яку проводило міністерство, це питання навіть не піднімалось. Заповідник - національна пам'ятка архітектури. Згідно з чинним законодавством, ніхто не має права передавати її споруди або змінювати призначення. Цілісність і незмінність форми використання гарантує й те, що заповідник внесено до списку ЮНЕСКО. Міністр запевнив, що відомство дбатиме, аби Софія достойно представляла Україну у світі. Всі профільні спеціалісти для забезпечення функціонування закладу в міністерстві є.

Посадовець категорично висловився проти забудови території історичних місць, пообіцявши всіляко протистояти роботам, які вже розпочались. Він також повідомив, що розробляється проект закону про повернення майна церквам, в якому буде чітко визначено кому що передавати, в яких випадках це недоцільно робити.