Позашляховик спритно обминав вибоїни на асфальті. Навіть не вірилося, що так майстерно керувала ним  жінка. «А я вже звикла до таких доріг, — ніби вгадуючи мої думки, сказала невисока на зріст панянка. — Сьогодні ям уже значно менше, бо дороги почали ремонтувати».

Сімейне господарство

Так і познайомилися: Нора, сестра підприємця Сержика Арусханяна, а також юрист його кондитерського цеху «Кураж» люб’язно погодилася показати сімейне «солодке» господарство, продукцію якого полюбляють не лише жителі Лисичанська Луганської області, а й інших населених пунктів Донбасу, сусідніх Харківщини, Полтавщини, Дніпропетровщини та інших регіонів. Створене 2004-го невеличке підприємство нині вже має два цехи, в яких виробляють майже 200 найменувань різних смаколиків. Щороку асортимент продукції ФОП Арусханян поповнюється 10—12 новинками, виробленими за власними та рецептурами вітчизняних і закордонних кондитерів.

— Про все це вам хотів розповісти сам Сержик, — почала в цеху перепрошувати Нора, — але саме сьогодні він терміново виїхав до Харкова. Там має отримати новий довгоочікуваний вантаж для фірми: сучасне обладнання для виробництва кондитерських виробів. Перенести на інший час поїздку було вже неможливо. Але сподіваюся, що уявлення про наш колектив ви отримаєте і за відсутності директора.

Лише з рук доброї, лагідної господині виходять чудові кондитерські шедеври. Фото  автора

Кондитерські шедеври

Кожна господиня, звісно ж, прагне навчитися випікати смачні торти, тістечка, печиво. Лисичанським майстриням (а на підприємстві працюють переважно жінки) це вдалося: кілька років наполегливої роботи дали не просто позитивний результат, а й всеукраїнське визнання. Про це свідчить те, що ФОП Арусханян  з 2010-го постійно потрапляє до переможців Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України». Спочатку «золото» цього престижного кондитерського змагання завоював торт «Фруктовий десерт», згодом — «П’янка вишня», а торік — кондитерський шедевр м’який торт «Тирамісу». Цей смачний десерт, народжений в Італії, — нині своєрідна візитівка і кондитерського цеху «Кураж». Приготувати його в домашніх умовах мріє кожна господиня. Але не всім це вдається навіть за умови придбання необхідних інгредієнтів для виробництва торта — бісквітів, збитих вершків, какао, фонду «тирамісу», кави.

— Ми довго йшли до визнання, — веде далі пані Нора. — Усіх секретів не розкриватиму, але скажу, що наполегливість і терпіння сприяли тому, що лисичанський «Тирамісу» оцінили любителі італійського аналога. Він ніжно поєднує пухкі білі бісквіти та начинку тирамісу з вершками. До речі, закуповуємо їх дорого в найкращих виробників.

І пані Нора запропонувала зняти, як кажуть, пробу зі свіжого торта. Я тоді схвалила рішення  Державної дегустаційної комісії, яка зарахувала лисичансько-італійський «Тирамісу» до кращих товарів 2015 року в Україні, поставивши кондитерам з Луганщини оцінку відмінно.

Герой енциклопедії

До речі, копітку працю кондитерів цеху «Кураж» визнали не лише фахівці дегустаційної комісії, а й автори енциклопедії «Кращі люди», до якої вписано прізвища успішних бізнесменів нашої та сусідніх держав — колишніх республік СРСР. Випускника Донецького університету менеджменту Сержика Арусханяна, який живе в Лисичанську з 1990 року і створив тут власне підприємство з виробництва та реалізації кондитерських виробів, вони нагородили Знаком Героя.

— Для брата, колективу нашого цеху це було дуже почесно та знаково, — пані Нора з гордістю вимовляла кожне слово. — Адже Знак Героя засвідчував не лише високу якість та безпечність нашої сертифікованої продукції, а й таку саму культуру виробництва, охорони праці, результативну участь у різноманітних конкурсах, зокрема міжнародних, привабливість компанії як надійного роботодавця. Останнє, до речі, має неабияке значення для нашого міста. Коли підприємства в Лисичанську почали закриватися, ми приймали на роботу молодих кондитерів: три учениці місцевого профтехучилища, які проходили в нас практику, поповнили робітничу сім’ю.

Звісно ж, марку стабільного підприємства ФОП Арусханян потрібно тримати постійно. Попри негаразди прифронтового міста. І тут іноді потрібно просто зціпити зуби і зібрати в кулак нерви. Пані Нора згадала, як на трасах біля закритих блокпостів доводилося ночувати в полі з сировиною чи вже готовою продукцією, як  важко давалися підприємству нові ринки збуту. Вистояли! Зберегли цех!

— Ще й благодійною діяльністю займаємося. Торік, наприклад, спонсорували конкурс краси та таланту «Міс осінь» у Лисичанську. Хотілося землякам подарувати трішечки позитиву у наш нелегкий час. І по закінченню цього цікавого заходу від нас усі учасниці отримали солодкі подарунки. Вийшло красиво та щемливо.

В цілому ж позитивні відгуки споживачів про продукцію ФОП Арусханян дають найвищу оцінку діяльності підприємства. І як достойні патріоти свого міста, колектив кондитерів намагається вносити свій посильний вклад у розвиток Лисичанська. 

Тетяна ПАРФЕНЮК
для «Урядового кур’єра»