ВІДЛУННЯ

Миколаїв оговтується після шокуючих подій, Донецьк підтримує постраждалу дівчину, а в Луцьку провели акцію із вимогами суворо покарати винних та притягнути до відповідальності правоохоронців

Жахливий злочин, що стався нещодавно у Миколаєві, сколихнув усю країну. Та й хто залишиться байдужим до нелюдських «розваг» садистів і страждань дівчини! Тим більше, що й дії представників місцевих правоoхоронних органів, м’яко кажучи, були не адекватними ситуації, що й запустило виявлення громадського обурення по всій країні.

З огляду на тяжкість вчиненого злочину проти Оксани Макар та суспільний резонанс, цю кримінальну справу було передано з Миколаєва до Головного слідчого управління МВС України.  Її розслідування взяв під особистий контроль Генеральний прокурор України Віктор Пшонка. Генеральна прокуратура до Миколаївської області скерувала групу працівників центрального апарату для перевірки своєчасності реєстрації злочину та стану його розслідування. Тож є надія, що знайдуться або аргументовані пояснення, або винні в тому, що своєчасно не вислухали потерпілу, не було приводів для утримання під вартою звинувачених тощо.

Нині всі троє осіб, які скоїли злочин, затримані й за рішенням суду протягом 2 місяців перебуватимуть під вартою. 

МИКОЛАЇВ
Чи вбережуть нас «кнопки» та камери?

Олена ІВАШКО, 
«Урядовий кур’єр»

Жорстокі злодіяння, що сталися останнім часом в місті стосовно молодих дівчат, викликали реакцію і громадян, і влади. За словами головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова, з початку року до медичного закладу звернулося 250 осіб, які постраждали від нападів на вулиці. Нарешті в Миколаєві заговорили не тільки про наслідки страшних злочинів, а про заходи їхньої профілактики. Саме про це йшлося на недавньому засіданні у міськвиконкомі. На думку і представників влади, і правоохоронців, і підприємців поліпшити ситуацію із запобіганням злочинам та підвищенням їх розкриття було б можливо в разі масового встановлення тривожних кнопок та камер відеоспостереження в людних місцях.

Міський голова Володимир Чайка зазначив, що злочин, який вражає жорстокістю, котрий скоїли три молодики, — це трагедія не тільки для родини Оксани Макар, а й для всього міста. І кількість схожих випадків свідчать про необхідність встановлення в людних місцях камер спостереження.

Начальник ММУ УМВС України в Миколаївській області Микола Свєточев сказав: «Ситуація в місті стабільна і контрольована. Втім, попри профілактичні заходи, які ми проводимо, вплив економічної кризи, безумовно, погіршив кримінальну ситуацію в регіоні. Фіксуємо серйозне зростання кількості крадіжок, грабежів, тяжких злочинів, розбійних нападів, убивств. Ми працюємо на повну силу, але якщо нам нададуть допомогу підприємці у встановленні камер і кнопок тривожного виклику, нам буде легше розкривати злочини».

За рахунок бюджетних коштів у місті вже встановлено десять камер, ще 80 власним коштом встановили на своїх об’єктах підприємці. У рамках дії програми «Правопорядок» заплановано за кошти міського бюджету встановити ще десять камер. Але цієї кількості замало. Слід задіяти до роботи принаймні 60 камер відеоспостереження, вартість яких становить майже 3 млн грн. Поки що таких коштів у міській скарбниці немає. Хоча в інших містах України знаходять вихід із ситуації. Так, в Іллічівську Одеської області в публічних місцях працює 2500 камер.

Начальник управління державної служби охорони УМВС в Миколаївській області Вадим Васянович закликав підприємців встановлювати тривожні кнопки. Він повідомив, що така система виклику міліції обходиться у 1,5—2 тисячі гривень, відеокамери — дорожче. Нині понад 1800 різних об’єктів Миколаєва обладнані тривожними кнопками, але й цього мало, щоб і підприємці почувалися у безпеці, і городяни, якщо потрапили в неприємну ситуацію на вулиці, могли звернутися по допомогу. За словами В.Васяновича, в ДСО працюють вісім груп затримання, які прибудуть за викликом тривожної кнопки протягом п’яти хвилин.

Підприємці, попри необхідність розщедритися, висловили готовність встановити засоби відеоспостереження. Та висунули свої аргументи. По-перше, на міських вулицях темно, тож апаратуру можуть просто вкрасти. По-друге, підприємці вимагали гарантій для своєї діяльності: «Ми встановимо кнопки і камери, а завтра нас попросять». Міський голова запевнив підприємців, що в місті працюватимуть усі торгові точки, які функціонують понад п’ять років. Тож влада й бізнес начебто почули одне одного.

ДОНЕЦЬК
Ні дня без хірургічного  втручання

Павло КУЩ,
«Урядовий кур’єр»

В опіковому центрі Інституту невідкладної та відновної хірургії імені В. Гусака медики продовжують боротися за життя Оксани Макар з Миколаєва. Стан потерпілої залишається дуже важким і, за словами фахівців, особливо це відчувалося у суботу й неділю, а ось уранці в понеділок ситуація трохи стабілізувалася. Цього дня відбувся консиліум, у якому взяли участь донецькі медики та їхній колега із Швейцарії хірург Ян Шмідт. «Швейцарський професор позитивно оцінив нашу роботу, — розповідає керівник опікового відділення Еміль Фісталь. — На мою думку, вони хворих у такому неймовірно важкому стані навіть не бачили… Дуже приємно, що він оцінив наш рівень роботи як світовий. Та нам було дуже складно, коли ми взяли дівчину в операційну. Адже потерпіла отримала не тільки опіки четвертого ступеня, а й перенесла тривале переохолодження, а ще дихала продуктами горіння і тому в неї дуже ушкоджені легені».

Через величезну кількість важких ушкоджень хірургічні операції пацієнтці проводять щодня. Нині, з огляду на важкі травми, виникла нагальна потреба виводити так звану штучну пряму кишку на передню черевну стінку та вкотре видаляти мертві тканини.

Фінансує складне лікування фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», тож проблем із медичним обладнанням та медикаментами не виникає. Певні кошти виділяє й інститут, а ще до медичного закладу періодично звертаються пересічні донеччани, які пропонують здати кров для потерпілої жительки Миколаєва.


 

Луцьк підтримав Миколаїв і вимагає покарати мажорів. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

ЛУЦЬК. Волинян не залишила байдужими біда, що сталася в Миколаєві. Під стінами обласної прокуратури представники громадськості висловили свою підтримку постраждалій Оксані Макар. Учасники акції закликали суворо покарати винних. Прокуророві області передали підписаний учасниками акції лист із проханням переслати його Генеральному прокуророві України, в якому лучани висловили свою позицію щодо притягнення до відповідальності правоохоронців та суддів, що випустили на волю двох гвалтівників.