Днями команда Міністерства соціальної політики публічно презентувала підсумки роботи за попередній рік.

«Робота Мінсоцполітики 2023 року проходила під гаслом: формуємо спроможність замість залежності. Ця філософія ґрунтується на бажанні сформувати таку державну політику, щоб люди хотіли жити і повертатися в Україну. Адже повномасштабна війна призвела до величезної втрати людського капіталу. За підсумками 2022 року, за кордоном перебувало від 3,8 до 4,7 млн українців. 2,9 млн українців було переміщено до росії з початку вторгнення, тепер там залишаються приблизно 1,5 мільйона. Перед нашою командою постали нові виклики, на які маємо реагувати, щоб не лише зберегти країну, а й повернути людей та забезпечити ефективність і сталість розвитку держави», — зазначила міністр Оксана Жолнович.

У сфері соціальних послуг

Вона наголосила, що соціальну підтримку потрібно надавати людині на кожному життєвому етапі — від планування батьківства, дитинства до дорослого життя і літнього віку. Щоб ця підтримка була вчасною, адресною і якісною, Мінсоцполітики 2023 року реалізувало певні зміни і новації.

Зокрема,  у сфері соціальних послуг утричі було збільшено розмір відшкодування за послугу «Муніципальна няня» — з 2100 до 6500 грн. Загалом компенсації було призначено для майже 3 тис. дітей; «Пакунок малюка» було профінансовано на 100%, майже 39 тис. пакунків видано в натуральній формі, понад 781 млн грн виплачено компенсації для 152,8 тис. родин; реалізовано пілотний проєкт із запровадження послуги «Асистент родини», тепер її надають понад 100 надавачів із 23 регіонів. У межах послуги соціальні працівники допомагають батькам відновити здатність дбати про дітей, надають допомогу в пошуку роботи, психологічну підтримку тощо.

Послугу соціальний супровід військовослужбовців та їхніх родин вже надають на базі п’яти батальйонів. Послугу соціального відновлення військових та їхніх родин пілотовано у п’яти областях. Щодо нової послуги з формування життєстійкості, то до участі підібрано 34 територіальні громади.

2023 року спеціалізовані служ­би підтримки надали допомогу 90 тисячам осіб (вдвічі більше, ніж 2022-го).

У системі виплат

Презентуючи підсумки в системі соціальних виплат, перший заступник міністра Дарія Марчак наголосила, що нині держава забезпечує 39 видів соціальних допомог. Мета Мінсоцполітики — сформувати справедливу й ефективну систему, в якій допомогу отримують ті, хто справді її потребує. Водночас допомоги мають стимулювати громадян повертатися до роботи/виховувати дітей у сім’ях/здобувати нові навички. Ще одним принципом стало те, що уряд і міжнародні організації не дублюють виплати, а взаємодоповнюють допомоги українським родинам.

Торік створено новий механізм виплати грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю працівників критичної інфраструктури, державним службовцям, працівникам органів місцевого самоврядування внаслідок війни з рф; забезпечено виплату допомоги на проживання для ВПО для 2,5 млн громадян; підвищено адресність допомог на проживання для ВПО; забезпечено нову кризову виплату — одноразову допомогу постраждалим внаслідок підриву Каховської ГЕС. Допомогу отримали більш як 23 тис. осіб на загальну суму 116,7 млн грн; запроваджено і проведено виплату до Дня Незалежності ветеранам війни та членам сім’ї загиблого ветерана, загалом охоплено понад 950 тис. людей.

Дарія Марчак наголосила, що торік вперше було проіндексовано найнижчі пенсії. Крім того, було створено можливість сплачувати добровільні внески на пенсійне страхування, зокрема в електронному форматі. За березень 2023-го — січень 2024 року українці сплатили 16 млн грн добровільних внесків.

Міністерство розробило дизайн реформи солідарної пенсійної системи і відповідний законопроєкт. Він передбачає запровадження бальної пенсійної системи та чіткі й однакові для всіх правила нарахування пенсій.

Соціалізація важлива

На необхідності залучення людей з інвалідністю до соціального життя та сприяння їхній економічній самостійності наголосив заступник міністра Назар Танасишин. Для забезпечення цього торік було істотно спрощено процес отримання засобів реабілітації — зменшено кількість необхідних документів, до процесу реабілітації долучено соціальних працівників та протезистів-ортезистів, поліпшено роботу Централізованого банку даних з проблем інвалідності. Торік понад 15 тисяч українців було забезпечено засобами реабілітації на

3 млрд грн. Важливо, що військові та ветерани в Україні можуть протезуватися дорогими, зокрема біонічними протезами за державний кошт.

Назар Танасишин поінформував, що 2023 року було запроваджено новий підхід до оздоровлення дітей, що потребують особливої соціальної уваги і підтримки. Сервіс «єОздоровлення» за принципом «гроші ходять за дитиною» дає батькам змогу обирати заклад, в якому відпочиватиме дитина, і отримати кошти на цю послугу — 14 тис. грн на дитину.

Для ефективного забезпечення інтересів дітей у країні сформовано сучасну екосистему з Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей, Державної служби у справах дітей, Національного офісу дітей та молоді при Мінсоцполітики «ДійМо».

Заступник міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко нагадав, що запрацювала Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС). Завдяки їй люди отримали змогу звертатись по підтримку в будь-якій точці України, онлайн або особисто.

Завдяки цифровізації у країні було створено прозорий механізм ввезення та обліку гуманітарної допомоги: впроваджено автоматизовану систему реєстрації гумдопомоги good.gov.ua. Ввезення та облік гуманітарної допомоги стає прозорим та зручним, цифровізація спрощує, полегшує та вбиває бюрократію й корупцію. З моменту запровадження системи кількість отримувачів збільшилася майже втричі — до 6 тисяч.

Міжнародне партнерство

Як наголосила заступник міністра з питань європейської інтеграції Ірина Постоловська, для об’єднання зусиль держави і міжнародних партнерів у синхронізації виплат та соціальної підтримки започатковано ініціативу PeReHID. У її межах запровадили три спільні виплати, які фінансують з міжнародних бюджетів. Спільно із Всесвітньою продовольчою програмою ООН підвищено виплати 320 тис. пенсіонерів у зоні бойових дій на загальну суму 719 млн грн. Спільно з ЮНІСЕФ надано виплати на підготовку до зими для 5 тисяч малозабезпечених багатодітних сімей і сімей з дітьми з інвалідністю, які проживають в окремих районах Дніпропетровської, Запорізької та Харківської областей. Спільно з УВКБ ООН підвищено субсидії для 337 тис. домогосподарств на придбання дров та вугілля в опалювальний сезон 2023—2024 років на 10 тис. гривень — до 16 тис. гривень.

Джерело: Міністерство соціальної політики