Прокурор Одеської області 
Степан МОЛІЦЬКИЙ

Від колег неодноразово траплялося чути, що новий прокурор Одеської області, як ніхто до нього на цій посаді, налаштований на співпрацю із мас-медіа. Він, мовляв, готовий ділитися будь-якою інформацією в тих межах, що дозволяє професія. Свідченням такої відкритості може бути і його інтерв’ю для «Урядового кур’єра». Чи не головним клопотом свого відомства він вважає повернення бодай дещиці “золотих” одеських земель, що розповзлися по кишенях аферистів за останні 20 років.

Час збирати землі

— Насамперед ми маємо зупинити розбазарювання рекреаційних земель. Не так давно на території області функціонувало понад 500 курортних лікувальних закладів і баз відпочинку, а нині від них залишилися одні тільки ріжки та ніжки…

 Незаконно розпродані не тільки санаторії, а й кращі рекреаційні ділянки землі. Якщо цей процес не зупинити, то невдовзі люди не зможуть підійти до моря, оскільки біля самої води вибудовані приватні котеджі. І це при тому, що прокурорськими перевірками виявлені численні порушення закону. Насамперед, це незаконне вилучення, надання органами влади у користування земель державної та комунальної власності, самовільні захоплення тощо. Тільки цього року ми порушили 6 кримінальних справ, завдані збитки за якими становлять 31 млн грн. За протестами прокурорів скасовано 140 незаконних рішень влади — це дало змогу запобігти незаконному вилученню землі площею 430 гектарів.

За поданнями прокурорів за порушення закону у сфері земельних відносин до відповідальності притягнуто 100 посадових осіб та відшкодовано 1 млн гривень. Аби повернути незаконно вилучені раніше землі, до суду направлено позови на суму 130 млн грн на площу майже 4 тис гектарів.

Судами уже задоволено понад 80 позовів про повернення у державну власність 300 гектарів земель.

Золоті одеські землі — клондайк для аферистів. Фото з сайту  nice-places.com

Робота  над застарілими помилками

 Степане Володимировичу, бачимо – наразі вдалося повернути лише десяту частину незаконно вилучених земель. На багатьох уже споруджено якісь об’єкти. Чи не виходить на те, що заходи прокуратури виявляться просто запізнілими і більшість розбазарених земель так і залишиться в руках аферистів? Чи можна було б правопорушення не допустити?

— На жаль, у більшості випадків прокуратура має справу уже з наслідками зловживань. А їх початок повинні виявляти контролюючі органи, відповідні служби місцевих органів влади. Проте ні органи контролю, ні управління земельних ресурсів Одеської міської ради цієї незаконної забудови не помічали. Більше того, дійшли до такого цинізму, що навіть після направлення прокуратурою позову до суду двічі виносили на розгляд сесії міської ради питання про продаж земельної ділянки вартістю 22 млн гривень порушнику закону. Тільки за вчасного втручання прокуратури цю землю не продано.

Аналогічна ситуація склалася і з купівлею-продажем будівель санаторію «Магнолія»: Одеська міська рада намагалася продати земельну ділянку у 3 гектари, на якій розміщений санаторій, фірмам, чиє право власності оскаржується у суді.

Лише завдяки активній позиції органів прокуратури на сьогодні судами задоволено 15 позовів про повернення державі нерухомого майна та 4 гектари землі, що належали санаторіям імені Пирогова, імені Горького, «Лермонтовський», «Червоні зорі», «Зелений мис»…

У центрі уваги — чиновник

 Як бачимо, багато порушень закону чиниться з боку тих чиновників, котрі зобов’язані бути прикладом його виконання. Нещодавно під головуванням Президента України відбулося засідання Ради регіонів, де серед іншого йшлося й про зловживання і тиск правоохоронних та контролюючих органів на бізнес. Які заходи планує вжити прокуратура, щоб цього не допустити?

— Виконуючи вимоги Генерального прокурора України, нині вивчаємо факти неправомірної діяльності контролюючих органів та звернень підприємців з цих питань. Виявлено непоодинокі порушення Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Зокрема встановлено, що своїми незаконними діями щодо анулювання реєстрації платника податку на додану вартість державні податкові інспекції м. Одеси упродовж 2011-2012 років позбавили майже дві тисячі суб’єктів господарювання права вести господарську діяльність.

За результатами перевірки прокуратура області внесла подання керівнику державної податкової служби в Одеській області про усунення виявлених порушень та притягнення 20 податківців до дисциплінарної відповідальності.

Повертаючись до сфери земельних правовідносин, зазначу, що ми постійно стикаємося з порушеннями, скоєними чиновниками.

Так, голова Балтської райдержадміністрації без проектної документації передав підприємству, заснованому його дружиною, 121 гектар земель лісозахисних смуг не для збереження та охорони лісових ресурсів, а для вирубки і продажу деревини.

Прокуратурою це розпорядження оскаржене в суді з вимогою звільнити земельну ділянку.

Наведений факт непоодинокий. Біляївська райдержадміністрація своїм розпорядженням прийняла рішення про виділення і передачу іноземним громадянам 17 гектарів землі сільськогосподарського призначення, що прямо заборонено законом. Порушено кримінальну справу, яку вже направлено до суду.

Що, у райдержадміністрації не знали про таку заборону, чи у них немає кваліфікованих юристів або спеціалістів з земельних питань? Звичайно, є. Тоді виникають інші запитання: як вони працюють, якими мотивами керуються, чому не думають про майбутнє держави і своїх дітей? За неправомірні дії, незаконні рішення потрібно відповідати.

Усього за результатами прокурорських перевірок до відповідальності притягнуто п’ять службових осіб органів контролю та опротестовано шість незаконних рішень органів влади.

Гадаю, що і запроваджена в прокуратурі області «гаряча лінія» надасть можливість багатьом підприємцям напряму повідомляти про факти незаконного втручання або утиску їх господарської діяльності. Прокуратура реагуватиме оперативно.

 Нещодавно у прокуратурі був створений відділ з розслідування злочинів щодо корупційних діянь. Чи можна сказати, що така реорганізація себе виправдала?

— Роботи на цьому напрямку — непочатий край. Унаслідок вжитих заходів підвищено ефективність протидії організованій злочинності та корупції. До суду тільки останнім часом надіслано 51 кримінальну справу про корупційні злочини, 33 з яких за фактами одержання хабарів.

Саме завдяки створенню нового підрозділу вдалося розслідувати найбільш тяжкі злочини, забезпечити невідворотність покарання найбільш впливових осіб, серед яких колишній голова Болградської міської ради, який звинувачується в одержанні хабара у сумі 30 тис. доларів США та 50 тис. гривень. Посадові особи КП «Теплопостачання м. Одеси», які не перерахували за поставлений газ понад 66 млн гривень, чим спричинили збитки державі; начальник відділу Одеської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру», який склав план дендропарку «Перемога», але через службову недбалість не включив до нього невід’ємну частку парку вартістю понад 2 млн гривень, у подальшому передану під будівництво. У цьому ж ряду начальник однієї з виправних колоній, депутат Білгород-Дністровської міської ради. Ізмаїльською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу проти працівників Ізмаїльського міського відділу міліції ГУ МВС України в області. Вони, здійснюючи психологічний тиск на громадянина, примусили його зізнатися у вчиненні розбійного нападу, якого він не скоїв, оскільки в цей час перебував у слідчому ізоляторі.

Низку кримінальних справ про корупційні діяння ми вже направили до суду: і щодо заступника начальника митного посту «Одеса-порт» Південної митниці та заступника начальника відділу митного оформлення цього ж митного посту, і директора та головного інженера ДП «Одеський науково-дослідний проектний інститут землеустрою», і генерального директора Одеського обласного дочірнього підприємства ДАК «Хліб України». Ці посадові особи звинувачуються в одержанні хабарів.

Досягнуто належного рівня реагування і на неправосудні рішення. Яскравим прикладом тому є ухвала апеляційного суду Одеської області, якою задоволено апеляцію прокурора на постанову Приморського районного суду м. Одеси про направлення на додаткове розслідування кримінальної справи з ознаками корупції щодо колишнього начальника комунального підприємства, яке здійснює обслуговування пляжу «Аркадія».

Свого часу ця кримінальна справа набула значного резонансу, оскільки одним із звинувачених був заступник Одеського міського голови.

Зазначену постанову суду скасовано як незаконну. Справу направлено на новий судовий розгляд в іншому складі.

Пережити руїну

 Розорені підприємства  м. Одеси є джерелом проблеми — заборгованості по зарплаті, зокрема борги лише одного «Краяну» становлять майже сім млн гривень. Яким чином у такій ситуації людям можна повернути зароблене?

— Цього року органи прокуратури істотно активізували правозахисну діяльність, особливо на таких пріоритетних напрямках роботи, як оплата праці. Відпрацьовані всі без винятку підприємства-боржники, до яких вжито вичерпні заходи реагування. В результаті порушено п’ять кримінальних справ. Відшкодовано понад 14 млн гривень заробітної плати, 28 посадових осіб притягнуто до відповідальності.

А тепер щодо ВАТ «Краян». Справді, це найбільший в області боржник. Його власником є Фонд держмайна України. Заборгованість становить 6,6 млн гривень. А це майже половина всієї заборгованості підприємств-банкрутів області.  За результатами перевірок прокуратурою порушено три кримінальні справи, з яких дві щодо керуючого санацією. Вони направлені до суду. Одна справа порушена щодо голови правління, триває досудове слідство. Крім того, в господарському суді Одеської області розглядається низка кримінальних справ з приводу незаконного відчуження майна цього підприємства.

 І насамкінець. Ви працювали у багатьох регіонах України. Чи є в Одеській області своя специфіка? З якими питаннями громадяни частіше звертаються до прокуратури?

— На особистому прийомі кожен третій відвідувач намагається переконати мене, що в Одесі все корумповано, тут не можна знайти правди. Тому з першого дня роботи мені довелося перевиховувати підлеглих, оновлювати кадри, позбавлятися тих, хто себе скомпрометував.

Вжито заходи щодо покращення організації прийому громадян. Вже вирішено близько п’яти тисяч їх звернень. Здійснено 17 виїздів у віддалені райони. Людей турбують не тільки затримки з виплатою заробітної плати, а й питання слідства та дізнання, законність судових вироків, містобудування, земельні відносини тощо.

Звичайно, не всі звернення до прокуратури стосуються нашої компетенції. Тому понад дві тисячі їх було направлено в інстанції, що повинні їх вирішувати.

Крім того, за результатами перевірок додержання Закону України «Про звернення громадян», за нашими актами реагування до різних видів відповідальності притягнуто 18 посадових осіб.

Прокуратура і надалі буде вживати заходів реагування, щоб забезпечити законність, захистити права та інтереси держави.

Іван ШЕВЧУК, 
«Урядовий кур’єр» 

ДОСЬЄ «УК»

Степан  МОЛІЦЬКИЙ. Прокурор Одеської області. Працював на різних посадах у прокуратурах Донецької, Харківської, Сумської областей, Генеральній прокуратурі України. Двічі був заступником Генерального прокурора. Член колегії Генеральної прокуратури. Заслужений юрист України. Почесний працівник прокуратури України. Прокуратуру Одеської області очолює лише півроку, але нині навіть від опозиціонерів можна почути, що має у регіоні репутацію «законника».