ЕНЕРГЕТИКА 

Президент Віктор Янукович дав старт початку будівництва лінії електропередач між Рівненською  та Хмельницькою АЕС і підстанцією «Київська»
 

Пуск будівництва, яке розпочалося в селі Наливайківка Макарівського району Київської області, відбувся в режимі відеоконференції з приміщення центрального диспетчерського залу НЕК «Укренерго» в Києві.

«Дякую всім, хто брав участь у підготовці, проектуванні, хто сьогодні працює над створенням умов стабільного забезпечення центру України, Києва та Одеси», — сказав глава держави. — Створення проекту будівництва ліній електропередач, які забезпечують перетоки електроенергії з атомних електростанцій Хмельницької та Рівненської, є завданням, виконання якого ми повинні завершити вже в 2014 році».

Президент ознайомився з діяльністю НЕК «Укренерго» та системою управління об’єднаними енергетичними системами України. Директор НЕК «Укренерго» Анатолій Ходаківський також продемонстрував на диспетчерському щиті майбутню лінію електропередачі між Рівненською та Хмельницькою АЕС із підстанцією «Київська» в загальній схемі об’єднаних енергетичних систем країни.

Віктору Януковичу також доповіли про хід реконструкції підстанцій «Київська», «Усатове» та «Сєвєрна», повідомляє прес-служба Президента.

Загалом будівництво лінії електропередач між Рівненською, Хмельницькою АЕС та підстанцією «Київська» дасть змогу максимально ефективно використовувати генеруючі потужності, створює умови для стабільного і якісного забезпечення електроенергією всіх центральних регіонів України.

«Те рішення, яке ми приймали ще 2007 року, а реалізовувати почали 2010-го, було абсолютно необхідним, щоб ми забезпечили стабільне і якісне постачання електроенергії в регіони України», — вважає Віктор Янукович. Йдеться також про важливість цього проекту для забезпечення експорту української електроенергії.

«Я вітаю всіх енергетиків... Дякую проектувальникам, всім, хто вклав свій інтелект і душу в рішення дуже й дуже важливих завдань нашої держави», — сказав Президент, підкресливши, що йдеться про один із проектів, які працюють на розвиток країни.

ДОВІДКА «УК»

У 2004 році в Україні введено в експлуатацію два енергоблоки потужністю по 1000 МВт на Рівненській та Хмельницькій АЕС, що привело до концентрації в західному регіоні понад 5000 МВт генеруючих потужностей. Наявні ж лінії електропередач мають обмежену пропускну спроможність, що призводить до «запирання» потужності АЕС західного регіону.

Загальна протяжність лінії «Рівненська АЕС — «Київська» становитиме 353 км. ЛЕП пройде територією Рівненської, Житомирської та Київської областей. Очікується щорічний економічний ефект від поліпшення передачі електроенергії приблизно 900 млн грн. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»