ЄВРО-2012

8 жовтня визначено остаточною датою офіційного відкриття НСК «Олімпійський»

Таку впевненість висловив віце-прем’єр-міністр — міністр інфраструктури Борис Колесніков під час інспекційної поїздки на стадіон.

«Звісно, роботи ще багато, але вона переважно носить косметичний характер. Залишилося виконати монтаж сидінь, завершити монтаж крівлі, обладнати внутрішні приміщення, — розповів урядовець. — Передусім ідеться про інсталяцію обладнання та навчання персоналу. І вже 8 жовтня відбудеться урочисте відкриття найбільшого стадіону в нашій державі».

95% готовності

Борис Колесніков схвально відгукнувся про те, що роботи проводяться надзвичайно швидкими темпами: «Наприклад, за добу на «Олімпійському» встановлюється до двох тисяч глядацьких місць — тож до завершення цих робіт потрібно ще кілька днів. Якщо ж говорити в цілому, то стадіон вже готовий на 95%. Ті 5%, що залишилися, ми точно зможемо завершити за 30 днів, якщо за півтора року зробили все інше».

Станом на 8 вересня, на НСК «Олімпійський» встановлено 67 секторів мембранного покриття із 80, а також 138 із 640 прозорих куполів над парасольками даху. Однією з функцій парасольок є забезпечення природнього освітлення чаші стадіону. Саме тому, на відміну від напівпрозорої полімерної мембрани даху, підвісні розпірні конструкції буде повністю вкрито світлопрозорою ETFE плівкою, через яку в чашу стадіону проникатиме сонячне світло.

У 42 кіосках фаст-фуду на галереях нижнього та верхнього ярусів трибун завершується монтаж обладнання та внутрішні оздоблювальні роботи. У чаші стадіону триває встановлення глядацьких сидінь. Повністю їх змонтовано на нижньому ярусі трибун (окрім віп-сектору). На верхньому встановлено 25 секторів сидінь із 40.

Змонтовано звукове та світлове обладнання чаші стадіону. Загалом на Київській арені буде 608 прожекторів: 380 — на вантовому кільці покрівлі і 228 — безпосередньо під покрівлею  на фермах Віренделя. Середній рівень вертикальної освітленості у 2400Lx відповідатиме найвищим вимогам UEFA. Прожектори повністю дистанційно-керовані та можуть працювати в семи різних режимах. Це забезпечить відмінну видимість для глядачів і можливість проводити якісні телетрансляції, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури.     

Система озвучування заснована на високоякісному обладнанні від відомого світового виробника з 88 повнодіапазонних, 80 низькочастотних акустичних систем під покрівлею стадіону, а також 126 підтрибунних гучномовців.

Днями на «Олімпійському» розпочали вкладати натуральний газон. Майже 800 рулонів з натуральним трав’яним покриттям загальною площею 8395 кв.м доставили зі Словаччини у холодильних камерах. Вага кожного рулону площею 10 кв.м сягає 800 кг. Щоб виростити ціле поле для «Олімпійського» знадобилося більше двох років, а от розстелять його менш, ніж за два тижні.

Результат  перевершить очікування

Борис Колесніков розповів, що на стадіоні зможе розміститися 70 тис. 50 уболівальників: «Тут буде абсолютно все для проведення змагання будь-якого рівня, зокрема і з легкої атлетики».

Крім того, урядовець пообіцяв феєричне відкриття «Олімпійського». В урочистостях візьме участь 2100 артистів та волонтерів. «Таємницю урочистої церемонії я відкрити не можу, проте запевняю: це буде надзвичайно яскраве видовище, розраховане на 2-2,5 години, — сказав Борис Колесніков. — Багатьох номерів, які побачать глядачі, в Україні ще не показували».

Урядовець виключає будь-яку можливість перенесення дати відкриття. «Керівництво стадіону може говорити про перенесення терміну лише на біржі праці. Жодних перенесень бути не може — 8 жовтня є остаточною датою».

Між відкриттям і першим матчем, який відбудеться 11 листопада між збірними України та Німеччини, триватиме тестування стадіону та навчання персоналу. «Що більше матчів ми зіграємо до Євро-2012 на цьому стадіоні, то якісніше буде підготовлено персонал, на практиці відпрацьовано всі можливі недоліки. Ми маємо для цього достатньо часу», — запевнив Борис Колесніков.