РНБО

Президент закликав Верховну Раду якомога швидше вдосконалити законодавство у сфері боротьби з тероризмом

У найближчій перспективі необхідно прийняти зміни до чинного законодавства, які мають забезпечити ефективнішу протидію терористичним проявам. Такими словами Віктор Янукович відкрив засідання Ради національної безпеки і оборони.

Він позитивно оцінив напрацьовані РНБО пропозиції щодо системних заходів, передовсім це законодавчі зміни, які працюватимуть на посилення боротьби з тероризмом. «Пропозиції, напрацьовані РНБО, як мені здається, дають відповідь на те, яким чином нам зараз треба підсилити наше законодавство. Це вимога громадян України», — зазначив Президент.

Президент вважає розкриття терактів у Дніпропетровську справою честі правоохоронців. Фото з сайту dneprlife.com

Віктор Янукович також звернувся до Голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням якнайшвидше розглянути в парламенті відповідні зміни до законодавства. «Це треба зробити напередодні чемпіонату Європи з футболу. Територію нашої держави треба зробити безпечною для життя наших громадян», — сказав Президент.

Окрім цього, Віктор Янукович назвав справою честі правоохоронних органів розкриття справи про вибухи у Дніпропетровську. «Ми з вами свідомі того, що відбувається останніми днями в державі. Передовсім — це дніпропетровські події. Що стосується розкриття цієї справи — я переконаний, що це вже справа честі правоохоронних органів. Ми на цю тему говоримо щоденно, по кілька разів на день. Ми бачимо, що ціла низка політиків, які паразитують на цій темі, радіють від того, що наші правоохоронні органи до цього часу не дали відповіді на питання. Але радіти над горем людей, я вважаю, неправильно», — сказав він.

Глава держави на засіданні також закликав негайно вдосконалити й систему контролю за якістю і ціною лікарських засобів. Він мав на увазі приведення в норму механізмів державного контролю, запровадження прозорих механізмів контролю за діяльністю господарюючих суб’єктів, необхідності вжиття невідкладних заходів з наведення елементарного порядку в цій сфері.

«Два питання порядку денного — це якість і ціни. Вони повинні бути обгрунтованими, відповідати реаліям, — передає слова Президента УНІАН. — Переконаний: не може такого бути, щоб за кілька років деякі групи ліків подорожчали в 5—6, 8 раза, ну не може такого бути».

Він зауважив, що нині вичерпані всі правові можливості, тому потрібно вдосконалити законодавство, підвищувати відповідальність виробників і врегулювати діяльність розповсюджувачів ліків, зокрема оптових постачальників.

Віктор Янукович також хоче, щоб Генеральна прокуратура спільно з Міністерством охорони здоров’я перевірила стан справ на ринку ліків, усі структури, які працюють на цьому ринку, і вжила необхідних заходів. А Верховну Раду він попросив внести необхідні зміни до законодавства.

«Назріло питання вдосконалення діяльності виробників та продавців ліків, створення державної системи нагляду, і важливість цього питання є запорукою якості життя людей. Для досягнення мети слід задіяти весь наявний у нас арсенал заходів — від встановлення відповідальності за порушення прав громадян в сфері охорони здоров’я до неухильного дотримання антимонопольного законодавства», — розставив акценти Президент.

За його словами, головними причинами проблем із ліками є монополізація їх ринку і слабкість державного контролю. «Коли

з екранів телевізорів людей закликають купувати якісь диво-засоби і ми знаємо скільки у нас є випадків, коли люди від цього страждають — треба подивитись на практику, яка існує в наших сусідів, в Європі, в світі, і вирішувати цю проблему», — наголосив він.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»