ПЕРСПЕКТИВА

Завдяки вступу Росії до СОТ Україна має намір вивести високотехнологічні товари на азійські ринки збуту

У рамках робочої поїздки до Російської Федерації Президент Віктор Янукович зустрівся в Сочі зі своїм колегою Володимиром Путіним. Звертаючись до нього, глава Української держави передовсім акцентував на необхідності знайти ефективні шляхи економічної співпраці після вступу Росії до СОТ. «Для України Росія є одним із головних торговельних партнерів. Ми хотіли б, щоб процес вступу Росії до СОТ був якомога ефективнішим», — сказав він.

Партнери допомагають одне одному закріпитися на світових ринках. Фото Олега МАРКЕВИЧА

У цьому контексті Президент наголосив, що в перспективі для України та Росії важливо отримати ринки збуту товарів для високотехнологічних галузей економіки. При цьому він додав, що важливою для двосторонніх відносин залишається низка питань, зокрема це і важке машинобудування. «Я би хотів, щоб ми в різні питання внесли якомога більше ясності: що ми робитимемо з літакобудуванням, енергетичним машинобудуванням та суднобудуванням», —  завважив Віктор Янукович.

За словами Президента, актуальною темою українсько-російських відносин залишається й вирішення газового питання. «Ця тема ніколи не піде з наших відносин. Вона завжди буде чутливою, — сказав він. — Нам є про що поговорити, і дуже важливо, що таке бажання взаємне... Ми хотіли б трохи змінити наші позиції у відносинах з Росією».

Розповів того дня Віктор Янукович Володимиру Путіну і про зацікавлення нашої країни вийти разом із Російською Федерацією на ринки азійського регіону зі спільно виготовленою високотехнологічною продукцією. «Якщо говорити про перспективу і про те, що для нас зараз найвигідніше зробити разом для отримання ринків збуту товарів, то це  високотехнологічна продукція», — сказав він.

А враховуючи той факт, що виробництво високотехнологічної продукції є важливою складовою зростання економіки, Україна не проти об’єднати зусилля з Росією для того, щоб працювати на ринках третіх країн. І передовсім це СНД. Звертаючись до Володимира Путіна, Віктор Янукович зауважив, що Росія є адаптованішою до азійських ринків, бо є членом азійських економічних структур.

«Ми хотіли б, щоб ви виступили одним із наших партнерів у Шанхайській організації співробітництва. Ми хотіли б стати спостерігачами в цій організації для того, щоб мати змогу брати участь у тих інтеграційних процесах, які в ній відбуваються», — передає слова Президента його прес-служба.

У свою чергу Президент Росії зауважив, що для України нині справді важливим є пошук ринків збуту товарів за рахунок азійського ринку, який активно розвивається. «Незабаром у Росії відбудеться саміт АТЕС — всіх держав Тихоокеанського узбережжя. Ми із задоволенням вас не тільки поінформуємо, а й найдокладнішим чином розповімо про всі перспективи і можливості», — сказав він, додавши, що для економіки України було б дуже корисним знайти форму спостереження за цим важливим об’єднанням.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»