Про це під час брифінгу в Мінрегіонбуді повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) Олексій Кудрявцев. Він уточнив, що найбільше порушень зафіксовано в Одеській, Київській, Львівській і Рівненській областях. Найпоширеніші з них — недотримання поверховості будівель, заявленої у дозвільній документації. «Приміром, люди беруть дозвіл на будівництво триповерхового будинку, а будують п’ятиповерховий», — зауважив він.

На запитання журналістів щодо планів відомства з ліквідації частих порушень забудовниками поверховості будівель, особливо у центрі Києва, Олексій Кудрявцев відповів, що цим питанням скоро займеться нова структура з контролю за будівництвом. Її створюють при КМДА у межах реформи з децентралізації.

Контроль за будівництвом передають на місцевий рівень. Фото Володимира ЗАЇКИ

Прокоментувати ситуацію з обвалом опірної стіни на проспекті Червонозоряному в Києві очільник ДАБІ теж не взявся, пославшись на брак документації в державній інспекції та передчасність висновків. Адже вивченням цього питання займається спеціально створена робоча група КМДА, в яку увійшли й представники ДАБІ. За даними Олексія Кудрявцева, мешканці постраждалого будинку в ДАБІ не зверталися.

На сьогодні намір створити власні інспекції з архітектурно-будівельного контролю мають 30 міськрад, яким ДАБІ планує передати контролюючі функції. Крім столиці, таке хочуть зробити у Львові, Херсоні, Харкові, Луцьку, Тернополі, Маріуполі, а Красний Лиман і Дружківка вже стали першопрохідцями.

«Питання щодо ліквідації ДАБІ на порядку денному не стоїть. Центральна інспекція наглядатиме за структурними підрозділами й тим, що відбувається поза межами населених пунктів», — уточнив Олексій Кудрявцев.

Що стосується узаконення самобудів I та II категорій складності (це переважно приватна забудова і господарські споруди), то, за даними очільника ДАБІ, станом на 30 листопада у межах «будівельної амністії» зареєстровано майже 10 тисяч декларацій про готовність об’єктів до експлуатації. Лідерами з узаконення самобудів цього року стали Київська, Чернівецька, Тернопільська області, деталізував він.

— Влада врахувала вади попередніх амністій і залучила до процесу місцеві управління архітектури, які перевіряють самобуди на дотримання будівельних норм, — зауважив Олексій Кудрявцев, уточнивши, що кількість звернень з узаконення самобудів поступово скорочується. Адже більшість із них уже легалізовано.

Загалом за 11 місяців 2015 року ДАБІ зареєструвала і видала 180 тисяч дозвільних документів. З них 524 дозволи на будівництво IV—V категорії складності, тобто на великі житлові комплекси і техногенно небезпечні об’єкти, ще понад 400 таких складних будов було введено в експлуатацію. Решта дозвільних документів ДАБІ реєструвала за так званим декларативним принципом.

Як відомо, на сьогодні ДАБІ відкрила консультаційні центри в обласних центрах і перевела чотири адмінпослуги в електронний формат. Зокрема з реєстрації повідомлень і декларацій про початок виконання підготовчих або будівельних робіт.

«Ці послуги входять у список 20 обов’язкових базових електронних послуг Євросоюзу, — наголосив Олексій Кудрявцев. — Тобто ми стали на крок ближчими до Європи».

За його словами, найближчим часом додадуть ще дві важливі послуги: реєстрацію декларації на готовність об’єкта до експлуатації та подачу відомостей для отримання ліцензії на господарську діяльність зі створення об’єктів архітектури.