Не дивуйтеся. Слово чоловічого роду вжите тут правильно. Адже йдеться про чиновників, які користуються послугами шахраїв, що пропонують придбати липові довідки тим, кого найближчим часом можуть скоротити у зв'язку з адмінреформою. Звісно ж, "вагітною" можуть "зробити" лише жінку. А от чоловікові посприяють тільки "по догляду за дитиною" чи мимоволі доведеться стати, скажімо, "інвалідом". Оскільки саме ця категорія працівників одна з найбільш захищених кодексом законів про працю і зарплату.

Першим на виклик часу зреагував Інтернет, без якого сьогодні й кроку не зробиш. Сайти, які й раніше активно допомагали уникнути неприємностей на роботі, оформивши лікарняний, тепер розширюють коло послуг. Набравши певне словосполучення на будь-якому пошуковику, можна знайти спеціалістів з виготовлення таких фальшивок. І відвідувачів у них не бракує.

Зазвичай, формою первинного контакту є електронна заявка, в якій бажаючий має вказати свої дані і що саме вам потрібно. А вже потім з вами зв'яжеться оператор і в нього можна дізнатися подробиці.

Липова довідка обійдеться приблизно в тисячу гривень. На сайті потрібно заповнити спеціальну форму, тобто повністю прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, назву установи, що, нібито, видає, і місце роботи, куди пред'являтиметься довідка. Після цього вам надішлють рахунок, на який переказуються гроші. Задоволення недешеве, адже фірма виготовляє не віники, а найсправжнісінькі матриці печаток, щоправда, підробних.

Серед клієнтів - службовці різних рангів, люди, добре обізнані із законом. Довідки сьогодні реально допомагають численній армії державних службовців, що потрапили під скорочення. І, кажуть, на якість послуги ніхто ще з них не скаржився.

Не гребують, бо у боротьбі за власне виживання всі засоби прийнятні. До того ж свідоме використання фальшивих документів - шахрайство, що карається штрафом меншим за ціну липової довідки. А викриють чи ні - то ще питання.

З огляду на те, що чисельність держслужбовців, скажімо, у столиці повинна скоротитися на третину, клієнтів у таких фірм не меншає. Щоправда, за виготовлення фальшивок відповідальність уже кримінальна, та поки що нашим правоохоронцям, мабуть, не до цього. Тому й не бояться шахраї залишитися без роботи. А тут ще й інша нагода у двері. Проектом нового пенсійного законодавства передбачено, що період перебування у декреті, пологи та відпустка по догляду за дитиною зараховуватимуться до загального трудового стажу жінки, але, оскільки система буде накопичувальною, можуть негативно впливати на суму майбутньої пенсії. Тож можна буде налагодити видачу інших довідок. Про те що жінка й не була при надії, а весь цей час активно працювала аби накопичити на безбідну старість. Чи може, все-таки краще вкладати у дітей, а вони стануть надією і опорою літнім батькам?

До речі, днями подруга розповіла мені про спільного знайомого, працівника митниці, який раптом перетворився на зразкового татуся, що щасливо доглядає за малюком, скориставшись послугами інтернет-помічників.