МАНДРИ

 Oдеські яхтсмени вперше здійснили навколосвітнє плавання на яхті

Коли тендітна - на тлі сталевих кораблів - яхта "Іваноіс" підходила до графської пристані Oдеського морвокзалу, то навіть не вірилося, що це невеличке 11-метрове суденце щойно завершило свою навколосвітню подорож. "Яхта витримала - дякувати їй, - каже cтерновий Олександр Савицький, - хоча були моменти, коли човен опинявся серед 15-"метрових хвиль".

"Човен ремонтували протягом усього переходу, і на стоянках, і навіть в морі траплялося. Поломки якісь були постійно", - згадує капітан "Іваноіса" Станіслав Тризна. Виручала підтримка небайдужих людей. І в Одесі - на стадії підготовки експедиції, і в далеких краях, де мореплавцям постійно траплялися представники діаспори або ж просто добрі люди.

А починалося все у вересні 2009-го. До 215-го дня народження міста мерія вирішила спорядити навколосвітню експедицію - задля популяризації вітрильного спорту, поліпшення міжнародного іміджу міста і таке інше. Екіпаж набрали із тренерів-викладачів дитячо-юнацької спортивної школи з вітрильного спорту N13 Одеської міськради.

На мандрівку "Іваноіса" міський бюджет торік виділив 330 тис. грн. Мореплавці кажуть, що із фінансами під час експедиції жодних проблем не мали. Той ризик і складнощі, від яких невеличку яхту в океані не могли застрахувати ніякі гроші, вони вважають цілком виправданою платнею за унікальні враження. Пригадують гостинність французів, разом з якими зустрічали Новий рік на острові Крозе. І те, як у Марселі врятували дві зірвані буревієм яхти. А ще той ранок, коли їх розбудили... пінгвіни, що заходилися обдзьобувати равликів із корпусу. А вахтовий помічник капітана Анатолій Толчинський згадує салют, яким їх зустрічали Канари. Це був простий збіг - на островах просто було якесь свято у цей час. Але згадати все одно приємно.

Хоча траплялося, і хвилею так накривало, що починали із життям прощатися, і сучасна навігаційна система часом давала збій. Останнім випробуванням став шторм, котрий змусив яхту затриматися на кілька днів у румунській Сулині. Немов вибачаючись за свою витівку, погода послала Одесі ледь не найкращий за кілька останніх тижнів день. Під яскравим сонцем, у колі друзів та численних журналістів мореплавці підвели риску під своїми нерідко небезпечними пригодами. Вогню, на щастя, не було, зате вода - у планетарному масштабі, а у фіналі справа дійшла і до мідних труб. Яхту зустрічали з оркестром, квітами та у присутності ледь не усього міського керівництва. Мандрівників назвали героями, вручили їм почесні відзнаки міського голови та виділили по 20 тис. грн кожному.