СПІВПРАЦЯ 

Президент цієї держави пообіцяв особисту підтримку українським компаніям 

Перебуваючи з дводенним візитом в Туркменістані, Прем’єр-міністр Микола Азаров зустрівся з керівництвом країни, а також узяв участь у засіданні глав урядів Співдружності незалежних держав.

Під час зустрічі з Президентом Туркменістану Гурбангули Бердимухамедовим Микола Азаров акцентував увагу на торговельно-економічних відносинах між нашими державами. Зокрема, Прем’єр висловив переконання, що українські компанії знайдуть своє місце на туркменському ринку, який зараз динамічно розвивається.

У свою чергу Президент Туркменістану пообіцяв особисту підтримку українським компаніям, які вже працюють на туркменському ринку або мають бажання провадити у цій країні свою діяльність. Водночас він назвав сфери, зацікавленість у яких туркменської сторони буде найбільшою, зокрема галузь високих технологій, агропромисловий комплекс, телекомунікації. Крім того, він запросив український бізнес брати участь у розбудові транспортної інфраструктури Туркменістану, будівництві портів, торговельного флоту (у тому числі контейнеровозів, річкових барж та буксирів).

«Ми обговорили практично всі питання нашої двосторонньої співпраці, і Президент Туркменістану, знаючи, що я поїду на будівельний майданчик, де працюють наші спеціалісти, попросив мене передати подяку і високу оцінку якості та темпів проведення робіт нашими будівельниками», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Прем’єр також підкреслив, що Туркменістан є країною, яка динамічно розвивається, а також зазначив, що до 30% річного бюджету спрямовується на капітальні вкладення. Щорічно це становить приблизно 10 млрд доларів. Саме тому, зазначив Микола Азаров, співпраця з такою країною є надзвичайно перспективною для України.

«Ми високо цінуємо співпрацю з Туркменістаном. Це для нас надзвичайно важливий партнер у багатьох галузях. І така співпраця є надзвичайно перспективною на багато років уперед», — зазначив глава уряду.

Микола Азаров повідомив, що він доручив міністру економічного розвитку і торгівлі Петру Порошенку провести зустріч із профільними міністрами Туркменістану, під час якої сторони обговорять питання реалізації конкретних проектів двосторонньої співпраці.

По завершенні зустрічі Прем’єр-міністр провів брифінг для журналістів, на якому заявив, що з Президентом Туркменістану було обговорено конкретні питання співпраці в енергетичній сфері. Зокрема йшлося про можливі обсяги газу, які Туркменістан може поставляти Україні. Також глава уряду  зазначив, що в рамках роботи з диверсифікації поставок вуглеводнів Україна готова брати участь в реалізації проектів з будівництва Транскаспійського газопроводу. «Ця тема обговорювалася під час моєї зустрічі з Президентом Туркменістану. Також ми це обговорювали під час візиту Президента Туркменістану до України, зокрема її обговорили наші президенти. Ми максимально сприятимемо реалізації цього проекту. Це у наших інтересах. Як ви розумієте, це питання не сьогоднішнього дня, а питання перспективи», — зазначив Микола Азаров. 

Докладніше про візит глави українського уряду до Туркменістану читайте в наступному номері «Урядового кур’єра». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»