ФІНІШ

Рекордсмени обіцяють підрости

Валерія Семенкова — метальниця молота і відтепер бронзовий призер юнацького чемпіонату світу з легкої атлетики — зізналася, що напередодні старту про медаль навіть не мріяла, а прагнула насамперед пройти кваліфікацію. Однак за кілька днів до вдалого виступу вона жартома таки пообіцяла здобути нагороду. Виявляється, у місцевому магазині охоронець із усмішкою на ширину плечей ненав’язливо поцікавився: коли нарешті українська медаль буде? А спортсменка у тон йому: «Післязавтра!» Так і сталося. Шкода тільки, що ця нагорода стала єдиним трофеєм української збірної.

Сергій Бубка вітає з успіхом Валерію Семенкову. Фото Олега ТОЛСТОВА

Домашні стіни не дуже допомогли

Донецький чемпіонат укотре підтвердив популярність і масовість легкої атлетики на всіх континентах. Зокрема, тільки у фіналах за найвищі нагороди змагалися атлети з понад півсотні країн світу, а медалі різного гатунку вибороли представники 37 держав. Дехто з них спромігся відразу на три юнацькі світові рекорди: Мереса Касай з Ефіопії на дистанції 2000 метрів стипль-чез у юнаків (5 хвилин 19,99 секунди), Янік Томпсон з Ямайки — біг 100 метрів з бар’єрами в дівчат (19,94 секунди) та юнацька команда з Ямайки в естафеті 400 метрів (1 хвилина 49,23 секунди). А ще в ході змагань учасники показали  34 кращі цьогорічні результати у світі у цій віковій категорії.

Найкращі спогади про Донецьк, безумовно, назавжди залишаться у спортсменки з Румунії Флорентіни Марінци, яка зробила «золотий дубль» —виграла в стрибках у довжину та потрійному стрибку. А ще юна чемпіонка вважає великою честю те, що золоту медаль їй вручала відома донеччанка — бронзова призерка тогорічної Олімпіади, чемпіонка світу та Європи в потрійному стрибку Ольга Саладуха. «Я була дуже схвильована, адже нагороду отримала з рук світового лідера, — зізналася румунка. — І цей факт, і, звичайно, дві медалі істотно змінили моє життя: наступна моя мета — Олімпіада, де теж намагатимуся виграти «золото».

На жаль, домашні стіни не дуже допомогли збірній України. Вже згадана метальниця молота Валерія Семенкова з Черкащини, показавши результат 68,62 метра, здобула бронзову медаль, єдину для нашої країни. «Мабуть, наша команда більше раділа за мене, ніж я сама, — усміхається вона. — Відчувала величезну підтримку, а після вдалого виступу — таку ейфорію, що словами просто неможливо передати!»

А найбільше медалей (17) та залікових балів здобули атлети із США, за ними в підсумку розташувалися команди Німеччини та Китаю. Україна опинилася на почесному (без іронії) 18-му місці серед 57 учасників, які боролися за найвищі нагороди.

Організації змагань можна повчитися

До речі, на минулому юнацькому чемпіонаті українська команда здобула удвічі більше медалей — аж дві, проте цей крок назад фахівці не схильні занадто драматизувати. «Потрібно зважати на юний вік і на те, що це перші серйозні змагання в житті молодого спортсмена, а тому не всі справляються з хвилюванням, — вважає уславлений донецький рекордсмен, віце-президент IAАФ, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. — Так, у цьому віці спортсмен повинен прогресувати, та  ні в якому разі не варто форсувати фізичну підготовку. Я пройшов через це, а тому не бачу тут ніякої трагедії».

Зате на відміну від спортивних результатів господарі можуть похвалитися організацією змагань і створенням належних умов для спортсменів. І один із рекордів чемпіонату, — на старт вийшло близько 1600 легкоатлетів із 165 країн світу, — можна записати в актив. Представники Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій не лише досить високо оцінили рівень юнацького чемпіонату, а й навіть назвали його одним з найкращих у історії проведення подібних змагань. «Не так давно Донецьк приймав Євро-2012, а тепер ми всі побачили, настільки тут готові до проведення чемпіонату з легкої атлетики, але вже в дорослій категорії, — каже генеральний секретар IAAФ Ессар Габріель. — А тому є всі підстави сподіватися на позитивний результат у цьому питанні».

«Донецьку науку», схоже, намагалися добре засвоїти представники легкоатлетичної федерації Колумбії, адже наступний юнацький чемпіонат проходитиме саме у цій країні. Під час церемонії закриття змагань відбулася символічна передача прапора асоціації, і багато хто з вітчизняних спортсменів та вболівальників у цю мить зловив себе на думці: хтозна, можливо, хоч у згаданій заокеанській державі ужинок спортивних трофеїв юнацької збірної буде вагомішим?