СПІВПРАЦЯ

Товарообіг має неухильно зростати

Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром, міністром економіки Республіки Польща Вальдемаром Павляком подякував польській стороні за систематичну і тривалу підтримку нашої держави на шляху до євроінтеграції, а також відзначив позитивну динаміку розвитку двостороннього партнерства. «Україну і Польщу поєднують не тільки дружні відносини, а й надійні економічні зв’язки, які щороку нарощують свій потенціал. Збільшення товарообігу між нашими країнами — одне зі свідчень успішної співпраці наших держав в економічній сфері», — цитує слова першого віце-прем’єра його прес-служба.

На його думку, євроінтеграційний досвід Польщі є важливим для України. «Наша держава зробила багато важливих кроків, які знайшли позитивну оцінку європейських партнерів. Але ще багато завдань стоїть перед нами. Ми розраховуємо на допомогу Польщі у розв’язанні тих проблем, з якими стикається Україна на шляху до ЄС», — підкреслив він.

Обговорюючи тему майбутніх парламентських виборів в Україні, Валерій Хорошковський запевнив свого польського колегу в тому, що вони будуть чесними і справедливими. Крім того, сторони обговорили наближення початку фінальної частини чемпіонату Європи-2012.

А під час V засідання Українсько-польської Міжурядової комісії, яка відбулася під головуванням Вальдемара Павляка та віце-прем’єр-міністра — міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, сторони окреслили основні напрямки подальшої співпраці у сфері туризму і транспорту. Серед них — облаштування під’їзних шляхів до прикордонних переходів, залучення вантажопотоків до перевезень залізничним транспортом та лібералізація перевезень.

Як повідомляє прес-служба Мінінфраструктури, найближчим часом очікується підписання міжурядової угоди про авіаційний транспорт, триває робота з погодження угоди про морський транспорт, а також активна співпраця в сфері дорожнього господарства. Також сторони підтвердили бажання продовжувати роботу над використанням технології «SUW 2000» в залізничних перевезеннях між Україною та Польщею.

Водночас сторони виокремили значення будь-яких ініціатив, що впливають на ефективність використання транспортної інфраструктури, зокрема активізацію діяльності щодо залучення вантажопотоків до перевезень залізничним транспортом. Крім того, за ініціативою Польщі невдовзі стартують переговори щодо угоди про утримання прикордонних дорожніх мостових об’єктів.

За підсумками засідання Україна та Польща  домовилися проаналізувати можливість лібералізації автомобільних перевезень у двосторонньому та транзитному сполученні.

«Ми обговорили низку питань, які стосуються зовнішньої торгівлі між країнами, сільського господарства, енергетики, транспорту. Загалом ми задоволені співробітництвом, але думаю, що треба йти далі: товарообіг між країнами повинен неухильно зростати», — резюмував Борис Колесніков. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»