ПЕРСПЕКТИВИ

Уряд створить умови для відновлення докризового рівня вітчизняного автомобілебудування 

«Безумовно, ми підтримуватимемо вітчизняне автомобілебудування. Нині це питання вивчається Міністерством економічного розвитку і торгівлі. Наше завдання — створити такі умови, за яких вітчизняний автопром розвивався б успішно», — зазначив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з генеральним секретарем Міжнародної організації автовиробників (OICA) Івом ван дер Страатеном.

Микола Азаров додав, що уряд очікує на пропозиції від вітчизняних автовиробників, зокрема асоціації «Укравтопром», щодо необхідних заходів, які сприятимуть розвитку галузі. Крім того, Кабмін забезпечить вигідні умови для іноземних інвесторів, які займатимуться автомобілебудуванням в Україні.

Говорячи про переваги виробництва автомобілів у нашій країні,  Микола Азаров зазначив, що нині електроенергія в Україні уп’ятеро дешевша, ніж у Європі, порівняно дешева і водночас кваліфікована робоча сила. Прем’єр-міністр підкреслив, що така ситуація зберігатиметься певний час і надалі, а тому іноземні інвестори, розміщуючи свої виробництва в Україні, матимуть істотні переваги, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Глава уряду додав, що візит генерального секретаря ОІСА сприятиме налагодженню співпраці між українськими та іноземними автовиробниками: «Ми сподіваємося, що ваша організація сприятиме співробітництву нашого автопрому зі світовими виробниками автомобілів».

Дешева і кваліфікована робоча сила має привабити виробників автомобілів в Україну. Фото з сайту investgazeta.net

У свою чергу Ів ван дер Страатен зазначив, що Україна має значний потенціал для залучення іноземних інвестицій. Він підкреслив, що наша держава має всі можливості стати надійним і перспективним партнером для іноземних компаній у галузі автомобілебудування.

Торкаючись теми підготовки угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, Микола Азаров повідомив, що сторони домовилися про безмитний імпорт близько 48 тис. автомобілів на рік, вироблених у країнах ЄС. «Наші споживачі повинні мати змогу купувати будь-які автомобілі. А вітчизняному автопрому по?трібно підніматися на рівень світових виробників і достойно конкурувати з ними», — прокоментував досягнуті домовленості глава уряду. Він підкреслив, що ця кількість авто відповідає традиційному обсягу імпорту у докризових 2005-2007 роках.